Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(295)
Forma i typ
Książki
(289)
Poradniki i przewodniki
(240)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Proza
(5)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(349)
wypożyczone
(31)
nieokreślona
(6)
Placówka
Odd. dla dzieci (Trawiasta)
(41)
Czytelnia (Trawiasta)
(5)
Wyp. 26 (Błękitna)
(51)
Wyp. 25 (Walcownicza)
(20)
Wyp. 47 (Powojowa)
(26)
Wyp. 59 (Korkowa)
(27)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(6)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(143)
Wyp. 121 (Żegańska)
(65)
Multimedia-Wyp.87 (Trawiasta)
(1)
Multimedia-ODZ (Trawiasta)
(1)
Autor
Drewniak Mirek
(9)
Durnowska Małgorzata
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Makarowska Magdalena
(4)
Okrasa Karol (1978- )
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Drukort Magdalena
(3)
Jackowska Wanda
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Małecki Paweł
(3)
Płaczek Paweł (1983- )
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Zaremba Marek (dietetyka)
(3)
Ładocha Daria
(3)
Adamczewska Barbara (1955- )
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Brodnicki Pascal (1976- )
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Ducasse Alain (1956- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Ferdek Anna
(2)
Gałuszka Elżbieta
(2)
Glińska Irena
(2)
Goscinny René (1926-1977)
(2)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Michta-Juntunen Aleksandra
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Nazmi-Fahim Dalia
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(2)
Puzio Małgorzata
(2)
Skorupski Adam
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Talar Magdalena
(2)
Tarnas Barbara (1941-2019)
(2)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(2)
Witkowska Magda
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Świdzińska Sylwia
(2)
Świdziński Marcin
(2)
Abeler Evi
(1)
Abramczyk Beata
(1)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Agnieszka Kręglicka
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Andrasik Roman
(1)
Anger Joanna
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Archman Marta
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Axe Josh
(1)
Bailey Clare
(1)
Bakoń Beata
(1)
Barabach Szymon
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Baszczak Janusz
(1)
Bator Julita
(1)
Bawolska Lidia
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Benson Alan
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Berghoff Maggie
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bogunia Maciej
(1)
Bokła Artur
(1)
Booth Michael
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Boscolo Alfredo (1977- )
(1)
Brambilla Francesca (1969- )
(1)
Brandstetter Johann
(1)
Braun-Bernhart Ursula
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brodziak Joanna (1973- )
(1)
Brown Edgar
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(72)
2010 - 2019
(129)
2000 - 2009
(73)
1990 - 1999
(12)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(1)
1950 - 1959
(1)
1850 - 1859
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(249)
1901-2000
(21)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(293)
Niemcy
(1)
Język
polski
(292)
Odbiorca
Dzieci
(22)
6-8 lat
(14)
9-13 lat
(11)
Młodzież
(9)
Dorośli
(6)
0-5 lat
(4)
Rodzice
(3)
14-17 lat
(2)
Alergicy
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Chorzy na cukrzycę
(1)
Chorzy na serce
(1)
Dietetycy
(1)
Klasa 5.
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(99)
Literatura niemiecka
(11)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura francuska
(3)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura rosyjska
(1)
Literatura słowacka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(52)
Zdrowe odżywianie
(45)
Gotowanie
(44)
Potrawy
(36)
Przepisy kulinarne
(20)
Kuchnia polska
(18)
Kuchnia włoska
(18)
Potrawy dietetyczne
(17)
Odżywianie
(14)
Kulinaria
(13)
Ciasta
(12)
Kultura stołu
(12)
Warzywa
(12)
Dietetyka
(10)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Kuchnia wegańska
(8)
Zdrowe żywienie
(8)
Życie codzienne
(8)
Kuchnia wegetariańska
(7)
Leczenie dietą
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Rośliny lekarskie
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Ziołolecznictwo
(7)
Żywność
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Desery
(6)
Gastronomia
(6)
Herbata
(6)
Insulinooporność
(6)
Jedzenie (czynność)
(6)
Dieta oczyszczająca
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Owoce
(5)
Przyprawy
(5)
Weganizm
(5)
Zupy
(5)
Boże Narodzenie
(4)
Choroby ludzi
(4)
Cukiernictwo
(4)
Czekolada
(4)
Dzieci
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Profilaktyka zdrowotna
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Wegetarianizm
(4)
Wino
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Święta
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Dieta lecznicza
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kuchnia azjatycka
(3)
Kuchnia francuska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnie świata
(3)
Leczenie
(3)
Odchudzanie
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Rośliny leśne
(3)
Sery
(3)
Stres
(3)
Słodycze
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Wielkanoc
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Babeczki i muffiny
(2)
Capponi (ród)
(2)
Chwasty
(2)
Ciasta drożdżowe
(2)
Cukrzyca
(2)
Dekoracja cukiernicza
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Edukacja żywieniowa
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Fast food
(2)
Grzyby
(2)
Historia
(2)
Hormony
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Jelita
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kasza
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kosmetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Temat: dzieło
Kapłony i szczeżuje
(1)
Temat: czas
2001-
(33)
1901-2000
(14)
1801-1900
(7)
1945-1989
(5)
1701-1800
(4)
1989-2000
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1918-1939
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Japonia
(5)
Włochy
(5)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(4)
Świat
(3)
Azja
(2)
Bułgaria
(2)
Egipt
(2)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(2)
Maroko
(2)
Tunezja
(2)
Amazonia
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Australia
(1)
Austria
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chorwacja
(1)
Finlandia
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Jamajka
(1)
Kraków (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kurpie (region)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Skandynawia
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tajlandia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Urugwaj
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(186)
Publikacja bogato ilustrowana
(130)
Książka kucharska
(114)
Poradnik
(108)
Pamiętniki i wspomnienia
(12)
Opracowanie
(9)
Wydawnictwa popularne
(9)
Relacja z podróży
(5)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Encyklopedia
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Reportaż
(3)
Wiersze
(3)
Autobiografia
(2)
Broszura
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Publicystyka
(2)
Antologia
(1)
Audiobook
(1)
Audiobooki
(1)
Baśń
(1)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Kryminał
(1)
Książka do kąpieli
(1)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Książki mówione
(1)
Kucharstwo
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura słowacka
(1)
Opowiadania amerykańska
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa dla mlodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5866)
Literaturoznawstwo
(1687)
Medycyna i zdrowie
(1650)
Kultura i sztuka
(1646)
Psychologia
(1621)
Kulinaria
(295)
Socjologia i społeczeństwo
(1569)
Edukacja i pedagogika
(1483)
Podróże i turystyka
(1033)
Biologia
(729)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(728)
Religia i duchowość
(561)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(493)
Filozofia i etyka
(491)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(469)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(460)
Etnologia i antropologia kulturowa
(428)
Rozwój osobisty
(416)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(347)
Hobby i czas wolny
(346)
Architektura i budownictwo
(337)
Geografia i nauki o Ziemi
(315)
Językoznawstwo
(311)
Kultura fizyczna i sport
(282)
Zarządzanie i marketing
(249)
Fizyka i astronomia
(243)
Inżynieria i technika
(201)
Informatyka i technologie informacyjne
(199)
Nauka i badania
(186)
Ochrona środowiska
(162)
Media i komunikacja społeczna
(157)
Styl życia, moda i uroda
(156)
Dom i ogród
(109)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(96)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(91)
Matematyka
(84)
Transport i logistyka
(79)
Archeologia
(71)
Praca, kariera, pieniądze
(61)
Rolnictwo i leśnictwo
(52)
Chemia
(51)
Zoologia
(8)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowośćHistoria
(1)
Botanika
(1)
Filozofia
(1)
Kultura fizyczna i Sport
(1)
Rodzina, relacje mińedzyludzkie
(1)
Varia
(1)
295 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. VARSAVIANA (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierogi z kimchi : koreańskie smaki dla każdego / Wioleta Błazucka. - Wydanie 1. - Kraków : Znak Horyzont - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 342, [9] stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu. Pysznie. Prosto. Po koreańsku. Wiola Błazucka, znana jako „Pierogi z Kimchi”, odczarowuje dla nas kuchnię koreańską. Na YouTubie zaraża miłością do Korei i tamtejszego jedzenia. A w tej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. W dodatku większość z nich można wykonać ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Razem z Wiolą i jej synkiem Sonu poznasz trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego. Pierwszy, który pozwoli ci poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Drugi – gdzie do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa „nietypowe” składniki. Trzeci – mistrz kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będziesz potrzebować więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletujesz już na poziomie drugim. Ta książka to nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. Razem z Wiolą wyczaruj kuchnię koreańską w swoim domu! W książce znajdziesz również linki do ekskluzywnych, niepublikowanych nigdy wcześniej filmików z Wiolą i Sonu w roli głównej.
Od autorki: Siemanko! Jestem Wiola, mieszkam w Korei i uwielbiam gotować koreańskie potrawy, bo ta kuchnia jest naprawdę pyszna i zdrowa (ale bardziej jednak pyszna niż zdrowa). Odkąd zamieszkałam w Korei (było to w 2017 roku), codziennie gotuję po koreańsku i dobrze mi to wychodzi – mój mąż i synek zawsze chodzą zadowoleni i najedzeni. Gotowania tych potraw nauczyłam się sama, ale mam w domu zaufanego koreańskiego recenzenta (mojego męża), więc możecie być pewni, że przepisy, które wam prezentuję, są autentyczne – czasami tylko trochę zaadaptowane na polskie warunki. Miłością do koreańskiej kuchni udało mi się zarazić naprawdę wielu widzów mojego kanału na YouTubie „Pierogi z Kimchi” i mam nadzieję, że uda mi się nią zarazić również was. No to papa!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The meaning of rice and other tales from the belly of japan, 2017.
Japońsko-polski słowniczek pojęć kulinarnych na stronach 375-[381].
Kto zgadnie, jaki jest najpopularniejszy alkohol na świecie? Jak zamienia się wodorosty w idealnie cienkie, kwadratowe arkusze nori? Jeśli Japończyk przychodzi na czas, to dlaczego jest spóźniony? Jaki wybór co do ścieżki kariery ma przedstawiciel 24. pokolenia rodzinnej firmy piekarskiej liczącej pięć wieków? Jak smakuje kompot z fasoli? Czym jest wszechobecne w Japonii tare? Poznajcie oszałamiające bogactwo japońskiej kuchni – jej smaków, zapachów i rytuałów! Autor książki "Sushi i cała reszta" po dziesięciu latach wraca do Japonii, by zgłębić kulturę jedzenia tego kraju i lepiej poznać jego mieszkańców. W nieco ponad trzy miesiące Michael Booth wraz z rodziną przemierza całą Japonię: od podzwrotnikowej Okinawy na południu po Hokkaido na chłodnej północy. Na ich radarze znajdują się również Nagoja, Gifu, Nagano i japoński region winiarski Yamanashi. Po drodze poznają nadzwyczaj wyrafinowany pejzaż kulinarny Kraju Kwitnącej Wiśni, odwiedzają stolicę fioletowego batatu – specjalności Okinawy, próbują, jak smakuje dwudziestojednoletnia wódka awamori, dają się zagrzebać w piasku podgrzewanym przez źródła termalne do temperatury 70°C i dowiadują się, czym dla Japończyków jest istota ryżu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Kuchnia Dantego" to nie tylko wyjątkowa książka kucharska, która zadowoli zarówno laików, jak i wprawnych mistrzów patelni. To aromatyczna, wciągająca opowieść o historii kuchni, pełna błyskotliwych spostrzeżeń o różnicach i punktach stycznych kultury polskiej i włoskiej, a także kopalnia zabawnych anegdot, bon motów, ciekawostek i ciętych ripost. Uwaga! Podczas lektury trudno opanować wzrost apetytu! Alfredo Boscolo i Leonardo Masi, wenecjanin i florentczyk, jeden z doktoratem z historii Europy, drugi doktor polonistyki i absolwent konserwatorium, trafili do Polski dawno temu dzięki programowi Erasmus. Nadal zdarza im się rozprawiać o Dantem, jak za czasów studenckich, kiedy używali tej sztuczki do podrywania dziewczyn. A że pasjonuje ich gotowanie, wymyślili nowy rytuał gastrokulturalny, nazwany „Kuchnią Dantego”: gotują dla publiczności i w trakcie recytują "Boską komedię" po włosku i po polsku. Pewnego dnia, kiedy szukali pomocnika na zmywak, zjawił się Paweł Bravo, autor kulinarnych felietonów w „Tygodniku Powszechnym”. Żeby wymigać się od ciężkiej roboty przy garach, namówił ich, by spisali swoją przygodę. Tak powstała ta książka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pascal kontra Okrasa : 52 przepisy kontra 52 przepisy / Pascal Brodnicki. - [S. l.] : Lidl, [2013]. - 121, 165, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Kuchnialidla.pl)
Liczbowanie stron w kierunku przeciwstawnym.
Rok wydania wg www.kuchnialidla.pl.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 284, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Doktor Kuba odchudza : schudnij i utrzymaj wagę pod okiem endokrynologa! / Jakub Bukowczan. - Bielsko-Biała : Pascal, 2022. - 398, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Na okładce: Jakub Bukowczan, twórca diety hormonalno-metabolicznej.
Doktor Jakub Bukowczan zdradza, jak pokonać przeszkody w zgubieniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu wagi. Ta książka wprowadzi cię w niezwykły świat hormonów odpowiedzialnych za apetyt, poczucie sytość, metabolizm, tycie, odkładanie tkanki tłuszczowej (tak, o wielu z nich nie mamy pojęcia!). Znajdziesz w niej pyszne przepisy, zestawy ćwiczeń i wiele praktycznych wskazówek, które zmienią twój sposób jedzenia i życia. Nie na kilka tygodni – na zawsze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Mord zwischen messer & Gabel.
Antologia opowiadań kryminalnych pod redakcją Andrei C. Bush. Zbrodnie doskonałe i wyśmienite dania. Tak! W tej książce zostały one połączone w inspirujący wręcz przepysznie kryminalny sposób. Zbiór trzymających w napięciu opowiadań i pasujących do nich przepisów, obok których żaden wielbiciel kryminałów i dobrego jedzenia nie przejdzie obojętnie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-82 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziennik toskański / Tessa Capponi-Borawska. - Warszawa : Rosner & Wspólnicy, 2004. - 180 stron : fotografie ; 22 cm.
Autorka przyjeżdża co roku na wakacje do Toskanii z mężem Polakiem i czwórką dzieci. Miejscem spotkań całej rodziny jest Villa Calcinaia, letnia siedziba rodu Capponich, malowniczo położona wśród winnic i pól uprawnych. Jej oczami oglądamy ukochane zakątki regionu, uczestniczymy w życiu domu, towarzyskich spotkaniach i wyprawach połączonych z podziwianiem wspaniałych dzieł sztuki, zwiedzaniem zabytków, oglądaniem festynów. Mamy niepowtarzalną możliwość przeniknięcia do świata niedostępnego dla turystów, ludzi z zewnątrz. Nieodłączną częścią tego świata jest jedzenie. Zapach świeżej bazylii, rozmarynu, oliwek, wina z własnej winnicy uzupełnia zmysłowy obraz rozgrzanej słońcem ziemi. Opowieściom i opisom towarzyszą przepisy na sezonowe potrawy i rodzinne przysmaki, podawane w Villi Calcinai, ale też w niezliczonych, a nie zawsze popularnych wśród turystów knajpkach i restauracjach Toskanii. Wszystkie wymienione przez Autorkę składniki potraw są dostępne na polskim rynku - możemy więc z łatwością przenieść się w świat toskańskiej kuchni i zaprosić tam swoich bliskich. Książkę Tessy Capponi-Borawskiej publikujemy w pięknej szacie graficznej; pejzaże okolic związanych z wakacyjną wędrówką Autorki, zabytki, detale architektury, zdjęcia z festynów, targowisk, zdjęcia rodzinne przybliżają niezwykłą urodę świata, do którego zostaliśmy na chwilę wprowadzeni.http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50762/dziennik-toskanski
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Włochy (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moja kuchnia pachnąca bazylią / Tessa Capponi-Borawska. - [Wydanie 2, zmienione, poszerzone]. - Warszawa : Rosner & Wspólnicy, 2002. - 186, [4] strony, [24] stron tablic : fotografie (w tym kolorowe), portrety ; 24 cm.
Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce pseudonim ilustratora, nazwa właściwa Maria Bulikowska.
„„Smak kwiatów pomarańczy” to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina „Wariacje Goldbergowskie”? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze. ” Autorki
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nalewki, likiery i wina domowe / Małgorzata Caprari. - KDC Klub Dla Ciebie - Bauer-Weltbild Media, 2003. - 208 stron ; 19 cm.
Są w życiu takie chwile, kiedy kieliszek domowej nalewki jest tym, czego naprawdę potrzeba. Zziębniętego rozgrzeje, zniechęconego podniesie na duchu, byle tylko zażywać trunku z umiarem.... Zresztą, w naszych czasach raczej nikt nie wytwarza wykwintnych domowych alkoholi w większych ilościach i dlatego szczególnie udane produkty domowe wyjmuje się z kredensu tylko na naprawdę specjalne okazje. W książce między innymi znajdziesz przepisy na: ratafię, ambrozję, karmelówkę, korzennik, porterówkę, cytrynówkę, peppermint, jarzębiak, polską sake, miód zaściankowy, cydr, dereniówkę, pigwówkę, smorodinówkę, żubrówkę, krupnik litewski, wino agrestowe, wino z czarnego bzu, wino czereśniowe, wino wiśniowe, wino pomidorowe, wino jeżynowe, wino z suszonych jabłek, wino z winogron, wino rodzynkowe i wiele, wiele innych - nawet domowy szampan.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan. Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się. Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kurpiowskie jadło i obyczaje / Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik. - Warszawa : Editions Spotkania, copyright 2017. - 141, [3] strony : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
U góry okładki: 39 przepisów, polskie smaki Mikołaja Reja.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Julia's kitchen wisdom : essential techniques and recipes from a lifetime of cooking, 2000.
Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej