Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(290)
Forma i typ
Książki
(284)
Poradniki i przewodniki
(235)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Proza
(5)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(351)
wypożyczone
(27)
nieokreślona
(3)
Placówka
Odd. dla dzieci (Trawiasta)
(41)
Czytelnia (Trawiasta)
(5)
Wyp. 26 (Błękitna)
(48)
Wyp. 25 (Walcownicza)
(20)
Wyp. 47 (Powojowa)
(25)
Wyp. 59 (Korkowa)
(27)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(6)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(143)
Wyp. 121 (Żegańska)
(64)
Multimedia-Wyp.87 (Trawiasta)
(1)
Multimedia-ODZ (Trawiasta)
(1)
Autor
Drewniak Mirek
(9)
Durnowska Małgorzata
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Makarowska Magdalena
(4)
Okrasa Karol (1978- )
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Drukort Magdalena
(3)
Jackowska Wanda
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Małecki Paweł
(3)
Płaczek Paweł (1983- )
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Ładocha Daria
(3)
Adamczewska Barbara (1955- )
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Brodnicki Pascal (1976- )
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Ducasse Alain (1956- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Gałuszka Elżbieta
(2)
Glińska Irena
(2)
Goscinny René (1926-1977)
(2)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Michta-Juntunen Aleksandra
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Nazmi-Fahim Dalia
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(2)
Puzio Małgorzata
(2)
Skorupski Adam
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Talar Magdalena
(2)
Tarnas Barbara (1941-2019)
(2)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(2)
Witkowska Magda
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Zaremba Marek (dietetyka)
(2)
Świdzińska Sylwia
(2)
Świdziński Marcin
(2)
Abeler Evi
(1)
Abramczyk Beata
(1)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Agnieszka Kręglicka
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Andrasik Roman
(1)
Anger Joanna
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Archman Marta
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Axe Josh
(1)
Bailey Clare
(1)
Bakoń Beata
(1)
Barabach Szymon
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Baszczak Janusz
(1)
Bator Julita
(1)
Bawolska Lidia
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Benson Alan
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Berghoff Maggie
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bogunia Maciej
(1)
Bokła Artur
(1)
Booth Michael
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Boscolo Alfredo (1977- )
(1)
Brambilla Francesca (1969- )
(1)
Brandstetter Johann
(1)
Braun-Bernhart Ursula
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brodziak Joanna (1973- )
(1)
Brown Edgar
(1)
Bruczkowska Magdalena
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(70)
2010 - 2019
(126)
2000 - 2009
(73)
1990 - 1999
(12)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(1)
1950 - 1959
(1)
1850 - 1859
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(244)
1901-2000
(21)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(289)
Niemcy
(1)
Język
polski
(287)
Odbiorca
Dzieci
(22)
6-8 lat
(14)
9-13 lat
(11)
Młodzież
(9)
Dorośli
(6)
0-5 lat
(4)
Rodzice
(3)
14-17 lat
(2)
Alergicy
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Chorzy na cukrzycę
(1)
Chorzy na serce
(1)
Dietetycy
(1)
Klasa 5.
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(98)
Literatura niemiecka
(11)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura francuska
(3)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura rosyjska
(1)
Literatura słowacka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(52)
Gotowanie
(44)
Zdrowe odżywianie
(44)
Potrawy
(36)
Przepisy kulinarne
(19)
Kuchnia polska
(18)
Kuchnia włoska
(18)
Potrawy dietetyczne
(17)
Odżywianie
(14)
Ciasta
(12)
Kulinaria
(12)
Kultura stołu
(12)
Warzywa
(12)
Dietetyka
(10)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Zdrowe żywienie
(8)
Życie codzienne
(8)
Kuchnia wegańska
(7)
Leczenie dietą
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Rośliny lekarskie
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Ziołolecznictwo
(7)
Żywność
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Gastronomia
(6)
Herbata
(6)
Insulinooporność
(6)
Jedzenie (czynność)
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Desery
(5)
Dieta oczyszczająca
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Owoce
(5)
Przyprawy
(5)
Weganizm
(5)
Zupy
(5)
Boże Narodzenie
(4)
Choroby ludzi
(4)
Cukiernictwo
(4)
Czekolada
(4)
Dzieci
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Profilaktyka zdrowotna
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Wegetarianizm
(4)
Wino
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Święta
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kuchnia azjatycka
(3)
Kuchnia francuska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnie świata
(3)
Leczenie
(3)
Odchudzanie
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Rośliny leśne
(3)
Sery
(3)
Słodycze
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Wielkanoc
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Capponi (ród)
(2)
Chwasty
(2)
Ciasta drożdżowe
(2)
Cukrzyca
(2)
Dekoracja cukiernicza
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Edukacja żywieniowa
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Fast food
(2)
Grzyby
(2)
Historia
(2)
Hormony
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Kasza
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kosmetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia bułgarska
(2)
Kuchnia egipska
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia hiszpańska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia marokańska
(2)
Temat: dzieło
Kapłony i szczeżuje
(1)
Temat: czas
2001-
(33)
1901-2000
(14)
1801-1900
(7)
1945-1989
(5)
1701-1800
(4)
1989-2000
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1918-1939
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Japonia
(5)
Włochy
(5)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(4)
Świat
(3)
Azja
(2)
Bułgaria
(2)
Egipt
(2)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(2)
Maroko
(2)
Tunezja
(2)
Amazonia
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Australia
(1)
Austria
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chorwacja
(1)
Finlandia
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Jamajka
(1)
Kraków (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kurpie (region)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Skandynawia
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tajlandia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Urugwaj
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(183)
Publikacja bogato ilustrowana
(128)
Książka kucharska
(111)
Poradnik
(107)
Pamiętniki i wspomnienia
(12)
Opracowanie
(9)
Wydawnictwa popularne
(9)
Relacja z podróży
(5)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Encyklopedia
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Reportaż
(3)
Wiersze
(3)
Autobiografia
(2)
Broszura
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Publicystyka
(2)
Antologia
(1)
Audiobook
(1)
Audiobooki
(1)
Baśń
(1)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Kryminał
(1)
Książka do kąpieli
(1)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Książki mówione
(1)
Kucharstwo
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura słowacka
(1)
Opowiadania amerykańska
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa dla mlodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5837)
Literaturoznawstwo
(1680)
Kultura i sztuka
(1630)
Medycyna i zdrowie
(1628)
Psychologia
(1599)
Kulinaria
(290)
Socjologia i społeczeństwo
(1561)
Edukacja i pedagogika
(1464)
Podróże i turystyka
(1022)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(723)
Biologia
(722)
Religia i duchowość
(558)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(492)
Filozofia i etyka
(488)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(465)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(452)
Etnologia i antropologia kulturowa
(426)
Rozwój osobisty
(407)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(346)
Hobby i czas wolny
(345)
Architektura i budownictwo
(333)
Geografia i nauki o Ziemi
(311)
Językoznawstwo
(310)
Kultura fizyczna i sport
(280)
Zarządzanie i marketing
(248)
Fizyka i astronomia
(242)
Inżynieria i technika
(201)
Informatyka i technologie informacyjne
(195)
Nauka i badania
(185)
Ochrona środowiska
(158)
Media i komunikacja społeczna
(156)
Styl życia, moda i uroda
(155)
Dom i ogród
(107)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(96)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(91)
Matematyka
(84)
Transport i logistyka
(79)
Archeologia
(69)
Praca, kariera, pieniądze
(60)
Chemia
(51)
Rolnictwo i leśnictwo
(51)
Zoologia
(8)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowośćHistoria
(1)
Botanika
(1)
Filozofia
(1)
Kultura fizyczna i Sport
(1)
Varia
(1)
290 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie / Beata Abramczyk. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2018. - 212, [4] strony : ilustracje ; 24 cm.
(Książki)
Czy choroba może się stać okazją do rozwoju? W swojej niezwykłej książce Beata pokazuje, że tak! Jej wiedza oparta jest na osobistym doświadczeniu. Beata nie tylko poradziła sobie z chorobą Hashimoto, ale przede wszystkim przepięknie rozkwitła - jako kobieta i jako człowiek. Z wykształcenia jest finansistką, jest również profesjonalną projektantką wnętrz. Dzięki chorobie stała się również dietetykiem oraz... joginką! Żyje pięknie, żyje dobrze i żyje zdrowo. Swoim bezcennym doświadczeniem, ciepłem i mądrością dzieli się w tej wzruszającej i motywującej książce, która jest również niezwykle praktycznym przewodnikiem. Beata pokazuje, że z hashimoto można żyć dobrze - można żyć najpiękniejszą pełnią życia.
Książka
W koszyku
Polskie posty / Barbara Adamczewska. - [Wydanie 1]. - Warszawa : Wydawnictwo "Nowy Świat", 2007. - 160 stron ; 21 cm.
Na okładce podtytuł: zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okładki podtytuł: tradycyjne smaki naszego dzieciństwa : proste, szybkie przepisy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jest ser! / Piotr Adamczewski. - Pelplin : Wydawnictwo Bernardinum, copyright 2015. - 255, [1] strona , [16] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najlepszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków. Dzięki licznym przepisom można ponownie docenić niektóre gatunki ryb, mniej znane, lecz bardzo smaczne. Nie brakuje przepisów z popularnym tuńczykiem, labraksem czy dobrze znaną doradą. Są też ryby równie smaczne, tak samo proste do przyrządzenia, a przy tym znacznie tańsze, ponieważ mniej modne. Wszystkie przepisy opisane są krok po kroku, opatrzone pięknymi zdjęciami wykonanymi z góry, w tym także potrzebnych składników. Wystarczy rzucić okiem na zdjęcia, żeby dowiedzieć się, co potrzebne jest do gotowania i jakie są kolejne etapy realizacji przepisu prowadzące do jego perfekcyjnego wykonania. [www.azymut.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania - Grupa Wydawnicza Relacja, 2015. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce: Bestsellerowa książka kucharska popularnych blogerek kulinarnych. 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny.
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz:
- Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom
- Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału
- Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę
- Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego!
Więcej niż BLW BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków.
Ta książka kucharska powstała w trakcie eksperymentowania Autorek z metodą BLW, jednak prezentowane przepisy mogą być wykorzystane przez wszystkich rodziców, którzy mają ochotę urozmaicić swoim dzieciom menu, niezależnie od sposobu rozszerzania diety.
Joanna Anger – na co dzień nauczycielka wychowania przedszkolnego, mama Ali – i Anna Piszczek – polonistka i historyczka, mama Antka – są twórczyniami bloga AlaAntkowe BLW, czytanego przez tysiące polskich rodziców i docenionego w konkursie BLOG ROKU 2014
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
A gdyby tak któregoś dnia znaleźć się w środku kraju, który kocha wino? Książka Piotra Apostolidisa to niezwykle ciekawa, pełna wiedzy o winie i winiarstwie, chwilami szalona podróż po Gruzji. Unikalna możliwość spojrzenia na nią z perspektywy nie turysty, a mieszkańca. Fascynująca lektura. Już wiem, dokąd chcę pojechać w najbliższe wakacje! Agnieszka Rousseau, dyplomowany enolog, Winnica Wieliczka Gruzińska uczta to fascynująca podróż przez kraj biesiad, w którym nie ma wina bez jedzenia i nie ma jedzenia bez wina. To opowieść o regionie, gdzie nic nie dzieje się bez wina – świat wina, gdyby nie Gruzja, byłby pewnie o kilka tysięcy lat młodszy. O gruzińskiej kuchni, ucztach do białego rana i radości z życia, której można się uczyć od Gruzinów. Co się jada na gruzińskich suprach? Czym się różni tradycyjna gruzińska metoda wytwarzania win od europejskiej? Jak zaprzyjaźnić się z Gruzinami? Czy wino im jest starsze, tym lepsze? Jak zrobić czakapuli? [https://www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Gruzja (1 egz.)
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5062592/meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wypieki : Ciasta i ciasteczka / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Wydawnictwo "Publicat", 2006. - 256 stron : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
Na okładce podtytuł: pyszne i sprawdzone przepisy kuchni polskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Udane przyjęcia / Ewa Aszkiewicz, Romana Chojnacka. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, 2007. - 127, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Bożena Dykiel Poleca)
Na okładce: Święta, uroczystości rodzinne, baliki dla dzieci - jak przygotować przyjęcie w domu i ogrodzie, najlepsze przepisy kuchni polskiej, którymi zachwycisz swoich gości, pomysły na aranżacje i dekoracje stołu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Keto diet : your 30-day plan to lose weight, balance hormones, boost brain health and reverse disease, 2019.
Wiele milionów osób zmaga się ze skutkami nieprawidłowego żywienia. Najczęściej chodzi o masę ciała, ale problem jest o wiele szerszy - źle odżywiony organizm choruje, układ odpornościowy działa niepoprawnie, zwiększa się ryzyko wystąpienia nowotworów czy zaburzeń hormonalnych. Tych problemów nie rozwiążą lansowane przez celebrytów modne diety, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym żywieniem. Z kolei zalecane powszechnie diety w rodzaju "1200 kcal" mogą się kończyć tylko w jeden sposób: błyskawicznym powrotem nadwagi zaraz po zakończeniu terapii. Czy nie istnieje jakiś inny, lepszy sposób? Owszem, istnieje - i opisano go w tej książce. Dieta ketogeniczna jest znana od lat, jednak dopiero teraz, po przeprowadzeniu wyczerpujących badań, które objęły szeroki zakres: od tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy po zdobycze współczesnej nauki i medycyny integracyjnej, można było zbudować kompletny system żywienia, w pełni dostosowany do potrzeb ludzkiego ciała. Dziś dieta ketogeniczna jest naukową metodą redukcji stanów zapalnych, poprawy równowagi hormonalnej, pozbycia się nadwagi i polepszenia zdrowia. Nie wymaga głodowania, ograniczania ilości jedzenia czy liczenia kalorii. Jest to oparta na zdrowych produktach wysokotłuszczowa dieta o umiarkowanej ilości białka i niskiej ilości węglowodanów. Warunkiem odniesienia sukcesu jest jednak dobre zapoznanie się z podstawami i uniknięcie kilku poważnych błędów! W tej książce: * fizjologiczne mechanizmy diety ketogenicznej, * zasady stosowania diety ketogenicznej, * mądre suplementowanie diety keto, * keto dla wegetarian, * ketogeniczne plany do zadań specjalnych, * proste i sprawdzone przepisy oraz spis najlepszych produktów. Keto to nie magia. To dieta, która uzdrawia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The clever guts diet recipe book : 150 delicious recipes to mend your gut and boost your health and wellbeing" 2017.
Na okładce: Według zaleceń Michaela Mosleya
Wiesz już zapewne, że klucz do twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kryje się w jelitach. Są one domem bakterii, które mają wpływ na twoją wagę, nastrój i układ odpornościowy. Trzymasz w rękach uzupełnienie bestsellera Jelita wiedzą lepiej. Clare Bailey, lekarka, a prywatnie żona Michaela Mosleya, wraz z doświadczoną dietetyczką Joy Skipper zgromadziły w tej książce aż 150 przepisów na zdrowe śniadania, zupy, dania główne, sałatki i kiszonki. Właśnie takie dania wybrałyby jelita, gdyby same mogły o tym decydować. Dowiesz się także: • jakie produkty powinna zawierać spiżarnia przyjazna jelitom, • jak wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaplanować posiłki zgodnie z dietą Michaela Mosleya, • jak wprowadzić w życie program naprawy jelit, by uzdrowić swoje ciało od wewnątrz. Niezależnie od tego, czy cierpisz na zespół jelita drażliwego lub nietolerancje pokarmowe czy po prostu chcesz zacząć lepiej traktować swoją mikroflorę jelitową, ta książka to doskonały przewodnik po zdrowym odżywianiu! [https://www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakowity zbiór zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata. Co Kebabcia robi w kapciach? Czemu wok przyciąga wzrok? Gdzie gotuje się w tażinie? Z czego kuchnia włoska słynie? Gdzie króluje szakalaka? Przeczytajcie w „Rymosmakach”! Absurdalne wierszyki i wesołe ilustracje zabiorą was w zwariowaną podróż dookoła świata tropem potraw i kulinarnych zwyczajów. Podczas lektury wasze brzuchy będą na przemian trząść się ze śmiechu i tęsknie burczeć. A wy dowiecie się, skąd pochodzą i czym są sushi, wok, tażin, langosz, burrito czy szakalaka. [https://www.platon.com.pl/pl/rymosmaki/produkt-746056939]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - [Wydanie I]. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Znak, 2013. - 286 stron ; 21 cm.
Na okładce: Czy wiesz, co jest w ketchupie, jogurcie, batoniku, który kupujesz bez zastanowienia?
Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia pełna warzyw / Lidia Bawolska. - Warszawa : RM, copyright 2024. - 192 strony : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Warzywa są nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. W tej książce znajdziesz ponad 100 przepisów na dania zarówno sezonowe, jak i takie, których smakiem możesz cieszyć się przez cały rok. Autorka zaprasza cię do swojej kuchni pełnej warzyw. Przekonasz się, że ze zwyczajnych warzyw z ogródka czy straganu można wyczarować wspaniałe dania na każdą okazję. Przepisom towarzyszą ciekawostki i praktyczne wskazówki, jak dodać potrawom jeszcze więcej smaku. Bohaterami książki są: burak, cebula, cukinia i dynia, fasola i groch, kalafior i brokuł, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por i ziemniaki. Dowiesz się, jak przygotować z nich potrawy typowo polskie i regionalne – na przykład cebularze, bigos albo placki ziemniaczane – a także dania sięgające korzeniami do kuchni z różnych zakątków świata, jak spaghetti aglio e olio e peperoncino, holenderski stamppot czy gazpacho. Przyrządzisz klasyczne potrawy, na przykład spaghetti bolognese, zupę cebulową i sałatkę grecką, możesz też spróbować wegańskich burgerów, noodli z kapustą lub ciasta marchewkowego. Choć wszystkie przepisy opierają się na warzywach, nie brakuje w nich także mięsa, nabiału czy ryb. Dodatkowo w książce znajdziesz sprytne receptury na naturalne barwniki oraz pomysły na koktajle warzywno-owocowe, będące prawdziwą witaminową bombą!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thomas Reinertsen Berg w swojej najnowszej książce. Zabiera nas z Zachodu na Wschód, w podróż przez Chiny, Indie, Sri Lankę, śladami największych odkrywców. Wraz z nim przenosimy się w czasie, by poznać fascynującą historię najważniejszych przypraw – goździków, cynamonu, kardamonu, pieprzu. Przez wieki były symbolami luksusu i postępu. Świętości albo grzechu. Z ich powodu wybuchały wojny między potęgami kolonialnymi. Marco Polo, Krzysztof Kolumb i legendarny Sindbad z odległych wypraw chcieli wrócić na statkach załadowanych do pełna przede wszystkim pachnącymi i drogocennymi przyprawami. Niegdyś wierzono, że posiadają magiczne moce, bywały cenniejsze niż złoto i na zawsze zmieniły historię świata. Oto opowieść o nich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz zgodnie z typem swojego stanu zapalnego / Maggie Berghoff ; przełożył Bartosz Bartkiewicz. - Białystok : Vital, copyright 2023. - 365, [4] strony : ilustracje, tabele ; 20 cm.
Zdaniem specjalistów przewlekłe stany zapalne stanowią jedną z przyczyn rozwoju chorób autoimmunologicznych. Poza tym zwiększają ryzyko chorób układu pokarmowego i układu krążenia, a także powodują zaburzenia hormonalne. Jak zlikwidować stany zapalne w organizmie? Dzięki tej książce nauczysz się określać swój indywidualny typ stanu zapalnego. To pierwszy krok na drodze do odzyskania zdrowia. Poznasz skuteczne metody na wzmocnienie odporności i oczyszczenie organizmu. Dowiesz się, na czym polega dieta przeciwzapalna – będziesz prawidłowo komponował posiłki i dobierał właściwe produkty spożywcze. Stosując domowe sposoby na stan zapalny, poprawisz jakość życia. Rozpoznaj i usuń przyczyny stanu zapalnego, a nie tylko jego objawy [bonito.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na ulicy Czereśniowej każdy jada to, co lubi. W tej tętniącej kolorami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej polecają swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania, prezentując ponad 50 prostych przepisów. Wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw - i całe mnóstwo innych. Znajdziecie tu także cenne rady, informacje i ciekawostki, na przykład jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach i jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet - jak zrobić własną książkę kucharską! Przystępnemu tekstowi dziennikarki kulinarnej Dagmar von Cramm towarzyszą niezrównane ilustracje Rotraut Susanne Berner, która zdobyła serca dzieci i rodziców na całym świecie. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej