Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(33)
Forma i typ
Książki
(31)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(8)
Publikacje naukowe
(3)
Audiobooki
(2)
Proza
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(52)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
Odd. dla dzieci (Trawiasta)
(1)
Czytelnia (Trawiasta)
(4)
Wyp. 26 (Błękitna)
(3)
Wyp. 25 (Walcownicza)
(10)
Wyp. 47 (Powojowa)
(4)
Wyp. 59 (Korkowa)
(6)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(1)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(14)
Wyp. 121 (Żegańska)
(11)
Multimedia-Wyp.87 (Trawiasta)
(1)
Multimedia-ODZ (Trawiasta)
(1)
Autor
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Arno Anna (1984- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Barnes Julian (1946- )
(1)
Berger Joe (1970- )
(1)
Bertall (1820-1882)
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Brillat-Savrin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Brzostek Błażej (1977- )
(1)
Burszta Wojciech J. (1957-2021)
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Feldman Lena
(1)
Granville Adam
(1)
Grzegorczyk Małgorzata
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Hanisch Horst
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Iwaszkiewicz, Maria
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Kalnina Irma (1950- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kieżun Bartek (1976- )
(1)
Koczanowicz Dorota
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Liebling A. J. (1904-1963)
(1)
Loreau Dominique
(1)
Loth Roman (1931- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Mikolasek Ota
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Muller Marianne (1955- )
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Perepeczko Agnieszka
(1)
Petrini Carlo
(1)
Pęczak Mirosław (1956- )
(1)
Rauszer Michał
(1)
Ring Anna (1992- )
(1)
Różycka Zofia
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Spence Charles
(1)
Stradal J. Ryan
(1)
Szkodziak Jadwiga
(1)
Szkodziak Paweł
(1)
Tapper Hans
(1)
Watson Benjamin
(1)
Waśko-Bongiraud Angelina
(1)
Wierzba Paulina
(1)
Wierzbowska Lucyna
(1)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Zańko Piotr
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
1901-2000
(4)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(33)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(2)
Literatura francuska
(2)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura australijska
(1)
Literatura estońska
(1)
Literatura japońska
(1)
Temat
Literatura amerykańska
(6783)
Literatura polska
(5481)
Kobieta
(4154)
Przyjaźń
(3229)
Rodzina
(3136)
Kultura stołu
(-)
Miłość
(2988)
Literatura angielska
(2984)
Powieść amerykańska
(2806)
Powieść obyczajowa
(2484)
Tajemnica
(2260)
Zwierzęta
(2159)
Śledztwo i dochodzenie
(2083)
Zabójstwo
(1663)
Relacje międzyludzkie
(1651)
Magia
(1629)
Dziewczęta
(1388)
Nastolatki
(1293)
Dzieci
(1277)
Podróże
(1273)
II wojna światowa (1939-1945)
(1247)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1188)
Powieść sensacyjna
(1117)
Życie codzienne
(1097)
Uczucia
(1068)
Literatura dziecięca polska
(1046)
Historia Polski
(1016)
Powieść polska
(1012)
Pisarze polscy
(1006)
Kultura
(996)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(968)
Powieść angielska
(951)
Uczniowie
(884)
Historia
(877)
Żydzi
(852)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(789)
Powieść przygodowa
(782)
Ludzie a zwierzęta
(776)
Chłopcy
(764)
Małżeństwo
(764)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(730)
Polityka
(715)
Trudne sytuacje życiowe
(706)
Boże Narodzenie
(696)
Koty
(693)
Sztuka
(692)
Literatura
(690)
Sekrety rodzinne
(686)
Policjanci
(682)
Osoby zaginione
(671)
Kryminał
(647)
Władcy
(646)
Relacja romantyczna
(637)
Literatura niemiecka
(600)
Biografia indywidualna
(597)
Wakacje
(596)
Język polski
(592)
Prywatni detektywi
(585)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(537)
Arystokracja
(529)
Mężczyzna
(528)
Powieść historyczna
(528)
Literatura młodzieżowa polska
(526)
Nauka
(523)
Przestępczość zorganizowana
(515)
Uprowadzenie
(514)
Matki i córki
(502)
Śmierć
(497)
Wojna
(492)
Dojrzewanie
(488)
Język angielski
(483)
Dziennikarze
(477)
Poszukiwania zaginionych
(468)
Powieść psychologiczna
(463)
Społeczeństwo
(459)
Pisarze
(457)
Samotność
(455)
Humor
(454)
Stworzenia fantastyczne
(440)
Dziadkowie i wnuki
(433)
Literatura młodzieżowa
(430)
Religia
(425)
Spisek
(425)
Dziecko
(419)
Turystyka
(417)
Zakochanie
(417)
Literatura młodzieżowa angielska
(416)
Romans współczesny
(414)
Przyroda
(411)
Zemsta
(408)
Polacy za granicą
(407)
Temat: dzieło
Kapłony i szczeżuje
(1)
Temat: czas
1901-2000
(10)
2001-
(5)
1701-1800
(3)
1801-1900
(3)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1918-1939
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(7)
Japonia
(2)
Świat
(2)
Francja
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Minnesota (Stany Zjednoczone)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(7)
Poradnik
(5)
Przepisy kulinarne
(5)
Pamiętniki i wspomnienia
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Wydawnictwa popularne
(3)
Antologia
(2)
Audiobooki
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Książka kucharska
(2)
Pamiętniki polskie
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Szkic literacki
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(12)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Historia
(5)
Socjologia i społeczeństwo
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Kultura i sztuka
(2)
Podróże i turystyka
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Filozofia i etyka
(1)
Literaturoznawstwo
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Meshi : kulinarny przewodnik po kulturze Japonii / Katherine Tamiko Arguile ; przełożyła Lucyna Wierzbowska. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2023. - 409, [6] stron : fotografia, ilustracje, portret ; 25 cm.
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe meshi to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek Mizuho no Kuni, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się nad 24 sekki, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある – wszystko ma swoją porę. Każde sekki przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek mochi nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem sōmen w przezroczystej misce! Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi! Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na tonjiru albo nasu dengaku – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. Meshi to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5062592/meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Korek czy zakrętka? / Michał Bardel. - [Wydanie I]. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2018. - 269, [3] strony ; 23 cm.
Na okładce podtytuł: wszystko, czego chcesz się dowiedzieć o winie, a nie masz kogo zapytać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The pedant in the kitchen, 2003.
Ambicja pedanta jest prosta. Chce gotować smaczne, pożywne potrawy, nie chce zatruć przyjaciół i zamierza wzbogacać, powoli i z przyjemnością, swój kulinarny repertuar. Jest surowym krytykiem dla siebie i innych, wie, że nigdy nie będzie wymyślać własnych przepisów (choć może, w przypływie entuzjazmu, zmienić ulubione składniki), przeciwnie, woli śledzić receptury innych. To właśnie w analizowaniu ich przepisów przejawia się jego pedanteria. Jak drobna, dokładnie, powinna być kostka, w którą trzeba coś pokroić? Jaka jest różnica między krojeniem a siekaniem? Kiedy coś skropić, a kiedy oblać? Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał "Pedanta w kuchni" przegapić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wrocław : Wydawnictwo Dolnośląskie, 1998. - 218, [2] strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 20 cm.
(A to Polska Właśnie)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.(083.1) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438)::008 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438) (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Physiologie du goût ou Méditations de gastronomie transcendante, 1973.
Tytuł okładkowy i grzbiwtowy: Fizjologia smaku. Na książce pseudonim autora, nazwa: Charles Albert d'Arnould.
Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię smaku", która od razu została obwołana utworem najwyższego lotu. Jest to lekka, dowcipna, pełna anegdot opowieść o kulturze kulinarnej – dziedzinie, w której Francuzi wiodą prym od stuleci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kontinuum.)
Materiały z konferencji: "(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", 13-14 maja 2013 r., Warszawa.
Lektura książki może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych). Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy wszak o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza – „Jedzenie w (nie)świadomości” – zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd. Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest „Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia”. Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie - dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię. /okładka/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman [Audiobook] : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville ; czyta: Roch Siemianowski. - [Piaseczno] : Storybox.pl ; [Olszanica] : Wydawnictwo Bosz, [2021]. - 2 płyty audio (CD) (32 godz.) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
Miejsce i rok wydania na podstawie serwisu e-ISBN. Na CD także nazwa właściciela imprintu: Heraclon International sp. z o.o.
Co to jest rancio charentais w koniaku? Jaki kolor mają pasy smokingowe oficerów marines? Na czym polega różnica pomiędzy albertem a stresemanem? Czy smoking jacket i dinner jacket to to samo? Sznurowanie butów typu oxford i derby. Dlaczego jubilerzy niechętnie mówią o efekcie Kupidyna? Co to jest punca genewska? Tranżerowanie combra. Precedencja w sedanie. Zarządzanie rezydencją. Kiedy nosimy pierścień en bagarre? Jak blazonować swój herb po angielsku? Takie między innymi kwestie dręczące dżentelmena z klas wyższych omawia ta książka napisana iskrzącym się od humoru językiem przez insidera mieszkającego na Zachodzie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Audiobook-Wyp.87 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 39
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2016. - 182, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce: zawiera 100 najlepszych przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce – nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą. Żeby pomóc im zrozumieć, dlaczego myje się dłonie przed posiłkiem, nie trzyma łokci na blacie, a tylko niektóre potrawy je palcami, trzeba się wykazać nie lada cierpliwością albo… powierzyć to zadanie specjaliście. Irma Kalnina zrozumiale i z wdziękiem opowiada o dobrych manierach przy stole, wyjaśnia, dlaczego są one ważne, i pokazuje, że mogą się przydać także w innych, niezwiązanych z jedzeniem sytuacjach. Irma Kalnina jest uznaną międzynarodową ekspertką w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Odebrane w dzieciństwie dobre wychowanie miało kluczowe znaczenie w dorosłym życiu autorki, dało jej poczucie swobody i pewności siebie w najróżniejszych sytuacjach – zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i na oficjalnych bankietach dyplomatycznych organizowanych w stolicach państw na całym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Portugalia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann, 2019. - 286, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
"Portugalia do zjedzenia" to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie. [https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4898656/portugalia-do-zjedzenia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pozycja smaku : jedzenie w granicach sztuki / Dorota Koczanowicz. - Warszawa : Instytut Badań Literackich PAN. Wydawnictwo, 2018. - 358, [1] strona : ilustracje, faksymile, fotografie ; 21 cm.
(NH Nowa Humanistyka, ISSN 2353-494X ; t. 45)
Książka jest wysoce intertekstualna: absorbuje i transformuje (Julia Kristeva) teksty i obrazy z różnych epok i z różnych kultur. Interpretacja owych tekstów i obrazów - zawsze własna - wskazuje na niezwykłą wiedzę, orientację intelektualną biegłość autorki w wielu dziedzinach nauki. Rozważania teoretyczne podporządkowane są pytaniu: czy jedzenie jest sztuką? Czytelnik dowie się, jak na nie odpowiadali wybitni myśliciele i myślicielki, a zarazem pozna ich upodobania kulinarne. Co jadł Kant, co było daniem popisowym Hume’a i dlaczego Sartre stronił od skorupiaków, a Giard unikała gotowania? Dorota Koczanowicz tworzy swoistą komparatystykę jedzenia; jeśli można tak rzec: porównawcze sztuki kulinarne - przez pryzmat humanistyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świat opilców i oźralców / Andrzej Kozioł. - Kraków : Petrus, 2018. - 263, [2] strony ; 20 cm.
Ta niezwykła książka bucha zapachem wołowych i wieprzowych pieczeni, wonią skwierczącego na rożnie ptactwa, pachnie egzotycznymi przyprawami i swojskim ciastem, upaja aromatem wina oraz piwa, skrzy się kolorami szlachetnych nalewek. Historia - opowiadana ze swadą i niezwykle ciekawie - toczy się w niej nie na polach bitew, nie w izbach parlamentów, ale przy biesiadnych stołach, przy dźwięku szkła i wtórze toastów. Bo historia to także opowieść o miłych nam, ludziom, przypadłościach – obżarstwie i opilstwie. I hańba temu, kto o tym źle myśli, bowiem nie należy ufać ludziom, którzy mało jedzą: w ogólności są to zazdrośni albo złośnicy. Wstrzemięźliwość jest cnotą nietowarzyską. [https://www.azymut.pl/mw/?m=106&indeks=90240802349KS&itr=2]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wędrowiec)
A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że sens w życiu mają tylko dwie rzeczy - jedzenie i miłość (w tej kolejności). W Między posiłkami... oddaje się tym dwóm pasjom. Współcześni foodies nie mają szans dorównać mu w sztuce spożycia, a dietetycy z pewnością umieściliby ten tom na liście ksiąg zakazanych. Ilość i różnorodność zjadanych przez Lieblinga mięs, oceniana z dzisiejszej perspektywy, graniczy z absurdem. Jest to jednak przede wszystkim skrząca się lekko sarkastycznym humorem książka opowiadająca o Paryżu i jego mieszkańcach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: L'art de la frugalité et de la volupté, 2009.
Umiarkowanie w jedzeniu i nauczenie się czerpania z tego przyjemności to klucze do lepszego życia. Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe, by odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie, a także by chronić środowisko naturalne i... swój portfel. Autorka książki "Sztuka prostoty" Francuzka od ponad dwudziestu pięciu lat mieszkająca w Japonii, opisuje styl życia w nowym kraju. Japończycy kierują się we wszystkich sferach życia prostą zasadą: "mniej znaczy więcej". Loreau stawia diagnozę, że mieszkańcy Zachodu stali się, w ciągu zaledwie pół wieku, maszynami do spożywania, namawia do refleksji nad naszym stosunkiem do jedzenia, będącym źródłem wielu współczesnych bolączek cywilizacyjnych i prowadzącym do hiperkonsumpcji. Loreau w swojej książce przedstawia sekrety zdrowej, prostej i smacznej kuchni, namawia do większego umiaru w jedzeniu i zachęca, abyśmy wsłuchali się nie tylko w potrzeby ciała, ale też ducha. Książka dostarcza wielu wskazówek, które pomogą zmienić na zawsze nawyki żywieniowe na lepsze pod względem ekonomicznym i ekologicznym, a jednocześnie pozwolą czerpać prawdziwą przyjemność z jedzenia. "Sztuka umiaru" uczy jak osiągnąć harmonię ciała i umysłu, oraz odzyskać radość życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej