Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(295)
Forma i typ
Książki
(289)
Poradniki i przewodniki
(240)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(27)
Publikacje popularnonaukowe
(21)
Proza
(5)
Poezja
(3)
Audiobooki
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(349)
wypożyczone
(31)
nieokreślona
(6)
Placówka
Odd. dla dzieci (Trawiasta)
(41)
Czytelnia (Trawiasta)
(5)
Wyp. 26 (Błękitna)
(51)
Wyp. 25 (Walcownicza)
(20)
Wyp. 47 (Powojowa)
(26)
Wyp. 59 (Korkowa)
(27)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(6)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(143)
Wyp. 121 (Żegańska)
(65)
Multimedia-Wyp.87 (Trawiasta)
(1)
Multimedia-ODZ (Trawiasta)
(1)
Autor
Drewniak Mirek
(9)
Durnowska Małgorzata
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Makarowska Magdalena
(4)
Okrasa Karol (1978- )
(4)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(3)
Drukort Magdalena
(3)
Jackowska Wanda
(3)
Kieżun Bartek (1976- )
(3)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(3)
Małecki Paweł
(3)
Płaczek Paweł (1983- )
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Zaremba Marek (dietetyka)
(3)
Ładocha Daria
(3)
Adamczewska Barbara (1955- )
(2)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Brodnicki Pascal (1976- )
(2)
Chojnacka Romana
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Ducasse Alain (1956- )
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (lekarz)
(2)
Ferdek Anna
(2)
Gałuszka Elżbieta
(2)
Glińska Irena
(2)
Goscinny René (1926-1977)
(2)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Górak-Sosnowska Katarzyna
(2)
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(2)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(2)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Michta-Juntunen Aleksandra
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Nazmi-Fahim Dalia
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(2)
Puzio Małgorzata
(2)
Skorupski Adam
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Talar Magdalena
(2)
Tarnas Barbara (1941-2019)
(2)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(2)
Witkowska Magda
(2)
Wyszogrodzka-Gaik Agnieszka
(2)
Zasuwa Iwona
(2)
Świdzińska Sylwia
(2)
Świdziński Marcin
(2)
Abeler Evi
(1)
Abramczyk Beata
(1)
Adamczewski Piotr (1942- )
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Agnieszka Kręglicka
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Andrasik Roman
(1)
Anger Joanna
(1)
Apostolidis Piotr (1979- )
(1)
Archman Marta
(1)
Arguile Katherine Tamiko
(1)
Axe Josh
(1)
Bailey Clare
(1)
Bakoń Beata
(1)
Barabach Szymon
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał (1976- )
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Baszczak Janusz
(1)
Bator Julita
(1)
Bawolska Lidia
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Benson Alan
(1)
Bereta-Jankowska Anna
(1)
Berg Thomas Reinertsen (1971- )
(1)
Berghoff Maggie
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Biała Alicja (1993- )
(1)
Białas Wojciech
(1)
Bikont Piotr (1955-2017)
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Blumenthal Heston
(1)
Bogunia Maciej
(1)
Bokła Artur
(1)
Booth Michael
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Boscolo Alfredo (1977- )
(1)
Brambilla Francesca (1969- )
(1)
Brandstetter Johann
(1)
Braun-Bernhart Ursula
(1)
Bravo Paweł (1967- )
(1)
Brodziak Joanna (1973- )
(1)
Brown Edgar
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(72)
2010 - 2019
(129)
2000 - 2009
(73)
1990 - 1999
(12)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(1)
1950 - 1959
(1)
1850 - 1859
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(249)
1901-2000
(21)
1945-1989
(2)
1801-1900
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(293)
Niemcy
(1)
Język
polski
(292)
Odbiorca
Dzieci
(22)
6-8 lat
(14)
9-13 lat
(11)
Młodzież
(9)
Dorośli
(6)
0-5 lat
(4)
Rodzice
(3)
14-17 lat
(2)
Alergicy
(1)
Chorzy
(1)
Chorzy na Hashimoto
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Chorzy na cukrzycę
(1)
Chorzy na serce
(1)
Dietetycy
(1)
Klasa 5.
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(99)
Literatura niemiecka
(11)
Literatura angielska
(8)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura francuska
(3)
Literatura australijska
(1)
Literatura japońska
(1)
Literatura rosyjska
(1)
Literatura słowacka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(52)
Zdrowe odżywianie
(45)
Gotowanie
(44)
Potrawy
(36)
Przepisy kulinarne
(20)
Kuchnia polska
(18)
Kuchnia włoska
(18)
Potrawy dietetyczne
(17)
Odżywianie
(14)
Kulinaria
(13)
Ciasta
(12)
Kultura stołu
(12)
Warzywa
(12)
Dietetyka
(10)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Kuchnia wegańska
(8)
Zdrowe żywienie
(8)
Życie codzienne
(8)
Kuchnia wegetariańska
(7)
Leczenie dietą
(7)
Potrawy dla dzieci
(7)
Rośliny lekarskie
(7)
Zdrowy styl życia
(7)
Ziołolecznictwo
(7)
Żywność
(7)
Choroba Hashimoto
(6)
Desery
(6)
Gastronomia
(6)
Herbata
(6)
Insulinooporność
(6)
Jedzenie (czynność)
(6)
Dieta oczyszczająca
(5)
Kuchnia japońska
(5)
Owoce
(5)
Przyprawy
(5)
Weganizm
(5)
Zupy
(5)
Boże Narodzenie
(4)
Choroby ludzi
(4)
Cukiernictwo
(4)
Czekolada
(4)
Dzieci
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Medycyna niekonwencjonalna
(4)
Potrawy szybkie i łatwe
(4)
Profilaktyka zdrowotna
(4)
Przetwory owocowo-warzywne
(4)
Turystyka kulinarna
(4)
Wegetarianizm
(4)
Wino
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Święta
(4)
Żywność prozdrowotna
(4)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(3)
Dieta lecznicza
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dieta owocowo-warzywna
(3)
Fermentacja
(3)
Kiszenie żywności
(3)
Kuchnia azjatycka
(3)
Kuchnia francuska
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Kuchnie świata
(3)
Leczenie
(3)
Odchudzanie
(3)
Rośliny jadalne dzikie
(3)
Rośliny leśne
(3)
Sery
(3)
Stres
(3)
Słodycze
(3)
Warzywa i owoce kiszone
(3)
Wielkanoc
(3)
Ajurweda
(2)
Alergia pokarmowa
(2)
Babeczki i muffiny
(2)
Capponi (ród)
(2)
Chwasty
(2)
Ciasta drożdżowe
(2)
Cukrzyca
(2)
Dekoracja cukiernicza
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Edukacja żywieniowa
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Fast food
(2)
Grzyby
(2)
Historia
(2)
Hormony
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Jelita
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Kasza
(2)
Kawa (napój)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Koktajle
(2)
Kosmetyka
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Kucharze
(2)
Temat: dzieło
Kapłony i szczeżuje
(1)
Temat: czas
2001-
(33)
1901-2000
(14)
1801-1900
(7)
1945-1989
(5)
1701-1800
(4)
1989-2000
(4)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1-100
(1)
1101-1200
(1)
1918-1939
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
801-900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(13)
Japonia
(5)
Włochy
(5)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(4)
Świat
(3)
Azja
(2)
Bułgaria
(2)
Egipt
(2)
Francja
(2)
Grecja
(2)
Kreta (Grecja ; wyspa)
(2)
Maroko
(2)
Tunezja
(2)
Amazonia
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Australia
(1)
Austria
(1)
Campodimele (Włochy)
(1)
Chorwacja
(1)
Finlandia
(1)
Gruzja
(1)
Hiszpania
(1)
Jamajka
(1)
Kraków (woj. małopolskie ; okolice)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kurpie (region)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Morze Śródziemne
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Portugalia
(1)
Skandynawia
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Tajlandia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Urugwaj
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(186)
Publikacja bogato ilustrowana
(130)
Książka kucharska
(114)
Poradnik
(108)
Pamiętniki i wspomnienia
(12)
Opracowanie
(9)
Wydawnictwa popularne
(9)
Relacja z podróży
(5)
Publikacje dla dzieci
(4)
Wywiad dziennikarski
(4)
Encyklopedia
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Przewodnik turystyczny
(3)
Reportaż
(3)
Wiersze
(3)
Autobiografia
(2)
Broszura
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Literatura podróżnicza
(2)
Publicystyka
(2)
Antologia
(1)
Audiobook
(1)
Audiobooki
(1)
Baśń
(1)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Kryminał
(1)
Książka do kąpieli
(1)
Książka obrazkowa (picturebook)
(1)
Książki mówione
(1)
Kucharstwo
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura słowacka
(1)
Opowiadania amerykańska
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Podręcznik
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne DBN
(1)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wydawnictwa dla mlodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(5866)
Literaturoznawstwo
(1687)
Medycyna i zdrowie
(1650)
Kultura i sztuka
(1646)
Psychologia
(1621)
Kulinaria
(295)
Socjologia i społeczeństwo
(1569)
Edukacja i pedagogika
(1483)
Podróże i turystyka
(1033)
Biologia
(729)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(728)
Religia i duchowość
(561)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(493)
Filozofia i etyka
(491)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(469)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(460)
Etnologia i antropologia kulturowa
(428)
Rozwój osobisty
(416)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(347)
Hobby i czas wolny
(346)
Architektura i budownictwo
(337)
Geografia i nauki o Ziemi
(315)
Językoznawstwo
(311)
Kultura fizyczna i sport
(282)
Zarządzanie i marketing
(249)
Fizyka i astronomia
(243)
Inżynieria i technika
(201)
Informatyka i technologie informacyjne
(199)
Nauka i badania
(186)
Ochrona środowiska
(162)
Media i komunikacja społeczna
(157)
Styl życia, moda i uroda
(156)
Dom i ogród
(109)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(96)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(91)
Matematyka
(84)
Transport i logistyka
(79)
Archeologia
(71)
Praca, kariera, pieniądze
(61)
Rolnictwo i leśnictwo
(52)
Chemia
(51)
Zoologia
(8)
Styl życia, moda, uroda
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowośćHistoria
(1)
Botanika
(1)
Filozofia
(1)
Kultura fizyczna i Sport
(1)
Rodzina, relacje mińedzyludzkie
(1)
Varia
(1)
295 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„To, że weganie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie oznacza, że muszą się pożegnać z ulubionymi słodyczami! Agata dzieli się pomysłami na fantastyczne ciasta i ciasteczka. Wiele prze-pisów jest tak prostych, że szybko będziemy mogli usiąść z talerzem wegańskich słodkości i wziąć na kolana naszego kota, któremu nie poświęcamy czasu, gdy zamieniamy kuchnię w domową cukiernię. Czego chcieć więcej?” (Joanna Wlazło - redaktor magazynu „Vege”, Fundacja Viva!) [okładka]
Czy można stworzyć cukiernicze cuda bez jajek i mleka? W swojej debiutanckiej książce „Bez jaj. Roślinna cukiernia” Agata Wilkowska udowadnia, że w kuchni wegańskiej nie ma rzeczy niemożliwych! I zabiera nas w podróż po świecie roślinnych słodkości – od pachnących babciną kuchnią jagodzianek i rogalików z marmoladą po eleganckie makaroniki i tort Sachera. Autorka ma solidne zaplecze – wiele lat przepracowała w gastronomii – i samą siebie określa jako „samozwańczą cukierniczkę”. [https://www.kukbuk.pl/wiadomosci/ksiazki/bez-jaj-roslinna-cukiernia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie: Magda Witkowska. - [Wydanie I]. - Kraków : Wydawnictwo Sine Qua Non, 2020. - 487, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: The way we eat now: strategies for eating in a word of change, 2019.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tom yum : Moja podróż, Mój smak, Japonia / Izabella Wit-Kossowska. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2023. - 189, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(5) Tajlandia (1 egz.)
Książka
W koszyku
Samowystarczalni w domu i ogrodzie : niezależnie i bliżej natury / Joanna Włodarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2020. - 302, [2] strony : fotografie ; 21 cm.
Wydarzenia ostatnich miesięcy budzą myśl, że trzeba dążyć do samowystarczalności. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się ona abstrakcją możliwą do osiągnięcia jedynie przez osoby mieszkające na wsi i posiadające wielkie pola, trzeba pamiętać, że również niewielkie mieszkanie w mieście daje nam szerokie możliwości. Nie mając innego wyjścia, na balkonie w Gdańsku uprawiałam swego czasu pomidory, fasolkę, paprykę, groszek cukrowy, cebulę i rzodkiewkę, nie wspominając o różnorodnych ziołach, które opanowały też kuchenny parapet. Wiele rzeczy jesteśmy w stanie zrobić samodzielnie – wiedza zawarta w tej książce pomoże ci się stać się samowystarczalnym. Przyjmij wyzwanie i bądź samowystarczalny! Jak uprawiać pomidory na balkonie? Z czego produkować własne kosmetyki? Które zioła wzmacniają układ odpornościowy? Jak zrobić zakwas do chleba? Jak w naturalny sposób chronić rośliny przed szkodnikami? Co zrobić z odpadkami kuchennymi? Jakie zioła i warzywa wyrosną na parapecie? Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność : jedzenie i medycyna przyszłości / David Wolfe ; [przełożył Bartosz Kotarski]. - [Wydanie 1]. - Białystok : Wydawnictwo Vivante, 2015. - 376 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: Superfoods : the food and medicine of the future, 2009.
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości! Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety. Autor wskazuje cenne źródła czystych protein, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów i innych elementów odżywczej układanki. W zestawieniu znalazły się superfoods, które mogą poprawić m.in. wzrok, sprawność seksualną, regulować poziom hormonów, wzmacniać odporność i pomagać pokonać zły nastrój. Niezwykle cenny jest też obszerny opis właściwości produktów pochodzenia pszczelego: miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi i propolisu. Kolejne rozdziały wzbogacają zachęcające, niebanalne, przepisy na bezglutenowe potrawy z superżywnością (np. czekoladowe tortille), a także rady, dzięki którym każdy z łatwością przemyci te skarby natury do codziennych posiłków. To obowiązkowa lektura dla wszystkich zainteresowanych najzdrowszym jedzeniem
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Complete Diabetes Prevention Plan, 2004.
Jesteś osobą otyłą? Masz cholesterol na granicy normy? Znajdujesz się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na cukrzycę. Książka przedstawia rady i wskazówki, których przestrzeganie może uchronić nas na długi czas przed tą coraz powszechniejszą chorobą. Proponuje zdrowy styl życia, doradza, co jeść, w jaki sposób zwiększyć aktywność fizyczną. Autorzy dostarczają najświeższych wiadomości na temat zalecanych metod odżywiania umożliwiających zapobieganie cukrzycy i stanom przedcukrzycowym. Dowiesz się, jak ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów, węglowodanów i kalorii, jakie ćwiczenia gimnastyczne wykonywać. Jak postępować, by cieszyć się zdrowiem przez długi, długi czas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. 61
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The tickle fingers toddler cookbook, 2016.
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych - nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. "Małe rączki w kuchni" to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko. Opis pochodzi od wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zatrzymaj Hashimoto : wzmocnij tarczycę! / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 335, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Gotuj zdrowo.
Twoja skóra jest sucha, a włosy łamliwe? Nie masz siły nawet na chwilę aktywności? Nie możesz się skoncentrować? Czujesz się jak przysłowiowy sopel lodu? Czy jest profilaktyka, którą możesz zastosować od dziś? Odpowiedź brzmi... Tak! Wystarczy wprowadzić nawet kilka sprawdzonych porad z tej książki, aby poczuć się lepiej już w ciągu kilku tygodni… Autor żyje z chorobą Hashimoto już ponad 17 lat! Stosuje sprawdzone programy diety, naturalnej suplementacji połączone z odpowiednią aktywnością i oczyszczaniem organizmu. W tym poradniku dzieli się praktyczną wiedzą i przedstawia porady, które sam stosuje. Dzięki nim zwalczysz większość dolegliwości, wstrzymując tym samym proces rozwoju choroby. Z książki dowiesz się, jak diagnozować i w naturalny sposób leczyć objawy choroby Hashimoto. Sprawdzisz, czy dieta bezglutenowa to faktycznie droga do poprawy twojego zdrowia. Nauczysz się, jak właściwie stosować suplementacje oraz jak pokonać stres i depresję. Poznasz tajniki zdrowej kuchni oraz siłę detoksu w chorobie Hashimoto. Twoja hormonalna nawigacja zacznie na nowo wzmacniać swoją moc! W książce znajdziesz też mnóstwo sprawdzonych przepysznych przepisów, które doskonale wpłyną na wzmocnienie twojej tarczycy oraz układu odpornościowego. Nie zwlekaj! Zatrzymaj Hashimoto!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaglany detoks / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2015. - 335, [1] strona : fotografie kolorowe ; 25 cm.
U dołu okładki: ...oczyść organizm w 7 dni.
Odkryj, jaki wpływ na twoje zdrowie i życie może mieć kasza jaglana - niekwestionowana królowa zdrowia! Dowiedz się jak przeprowadzić bezglutenowy detoks o każdej porze roku. Pragniesz schudnąć bez głodzenia się? Chcesz zwiększyć odporność organizmu? Męczą cię uporczywe infekcje albo odczuwasz znużenie? Nie wiesz, jak poradzić sobie z alergią? W książce znajdziesz sprawdzony sposób na pozbycie się trapiących cię problemów. Dzięki proponowanej diecie oczyścisz swój organizm, a przede wszystkim poprawisz jakość swojego życia. Już dziś możesz rozpocząć odkwaszanie i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dowiesz się, jak w dzisiejszym, szybkim świecie odnaleźć spokój wewnętrzny. Program „Jaglany Detoks” jest inspiracją do odbycia podróży w głąb siebie - do poszukiwania tego, co dla nas najważniejsze. Nigdy nie jest za późno by zadbać o siebie i swoich bliskich!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaglany detoks ...kolejny krok / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 332, [3] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
U dołu okładki: Zwiększ moc oczyszczania!
Jaglany Detoks. Kolejny krok to kontynuacja świetnej książki Marka Zaremby. Pierwszą część - Jaglany Detoks przeczytały tysiące osób, które zmieniły całe swoje życie. Dlaczego? Bo książka ta ma niesamowitą moc, a wszystko to zasługa kaszy jaglanej - pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji. Pomaga żyć!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wzmocnij jelita! : wygraj z lękiem i depresją, przestań zajadać stres / Marek Zaremba. - Bielsko-Biała : Pascal, 2018. - 335, [1] strona : ilustracje, fotografie kolorowe ; 25 cm.
U góry okładki: Marek Zaremba autor bestsellerów "Jaglany detoks" i "Zatrzymaj Hashimoto".
U dołu okładki: Gotuj zdrowo! www.gotujzdrowo.com.
JELITA TO NASZ DRUGI MÓZG! ODBUDUJ MIKROFLORĘ JELIT I ODZYSKAJ RÓWNOWAGĘ EMOCJONALNĄ! Stosując odpowiednią dietę, oczyścisz jelita, wzmocnisz swoją odporność i ochronisz swój organizm przed alergiami, cukrzycą, otyłością i chorobami autoimmunologicznymi. Jednak to nie wszystko. Wzmacniając jelita, zwiększysz produkcję hormonów szczęścia, pokonasz przygnębienie i mgłę mózgową, poprawisz koncentrację umysłową i wspomożesz leczenie depresji. Czy zdarza Ci się zajadać stres? Czy słodyczami poprawiasz sobie nastrój? Jeśli tak, ta książka jest dla ciebie! Autor "Jaglanego detoksu" oraz "Zatrzymaj Hashimoto" na podstawie własnego doświadczenia i wieloletniej praktyki przystępnie podpowiada, jak żyć, aby odzyskać sens i radość życia! Dowiesz się, jak wzmocnić swój przewód pokarmowy, jednocześnie wzmacniając psychikę! Gotuj zdrowo! Wzmocnij jelita i odzyskaj zdrowie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Edipresse Książki)
Na okładce: Iwona Zasuwa autorka bloga Smakoterapia.pl.
Czy wiesz, że swoją odporność budujesz każdego dnia? Droga do zdrowia prowadzi przez kuchnię! Dania na wynos, zwane pieszczotliwe „nawynosami”, to nieodłączny element mojego menu. Odkąd pamiętam, wiodę tułacze życie śpiewograjka, który musi wszak coś jeść poza domem. Od kiedy moje nawyki żywieniowe uległy ewolucji (żeby nie powiedzieć rewolucji), grzeszenie zbyt częstym jedzeniem na mieście już mi nie w smak. Dlatego wożę ze sobą torby pełne smakowitości w trasę, a kiedy zapasy się kończą, robi się przestrzeń na małe grzeszki.
Po co? Dlaczego? Bo wiem, że moja odporność (rzecz niezwykle istotna w dzisiejszych niełatwych czasach) zależy ode mnie! Każdy kęs ma znaczenie – i ten odżywczy, i ten grzeszny. A najważniejsze są zdrowe proporcje! Dlatego moja Smakoterapia to dążenie do harmonii i równowagi, które są podstawą odporności.
Co warto przygotowywać na wynos? Piękne pudełka bento, wypełnione wieloskładnikowymi daniami, kuszą z obrazków pięknych książek, a jednocześnie odstraszają, bo pojawia się pytanie: Kto mi to wszystko przygotuje? Dlatego w pędzie, w wirze codziennych spraw sięgam po szybkie dania, niesamowite zupy à la instant. A kiedy mam więcej czasu, delektuję się potrawami wieloskładnikowymi. Na łamach tej książki zawarłam wszystkie patenty rodem z mojej kuchni, wraz z podpowiedziami, jak zadbać o siebie zgodnie z naturą. Zapraszam Cię w kulinarną podróż przez cały rok! Zabierz ze sobą dobry posiłek do pracy, w drogę, do szkoły! Żyj i jedz zdrowo!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakoterapia : kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru. Garść wiedzy na bazie TCM / Autor Iwona - Warszawa : Purple Book, copyright 2023. - 439, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm
JAK BYĆ ZDROWYM W DZISIEJSZYM NIEZDROWYM ŚWIECIE? JAK WZIĄĆ ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie? JAK BYĆ PROodpornościowym, zamiast ANTYwirusowym i po co? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? Jak odnaleźć się w gąszczu modnych, wykluczających się wzajemnie, zaleceń dietetycznych? To pytania, na które nie ma jednej odpowiedzi, jednego sprawdzonego sposobu, tak jak nie ma jednej odpowiedniej dla każdego zdrowej diety. Są one fantastyczną okazją na powrót do dyskursu o zapomnianej przez nas w życiu codziennym PROFILAKTYCE chorób. Pomocna okazuje się wiedza zaczerpnięta z TCM, medycyny Wschodu, w której życie i zdrowie człowieka, jak i cała natura, podlegają konkretnym cyklom, których znajomość może stać się kluczem do harmonii i równowagi. Leczy daną osobę, nie jednostkę chorobową, zapobiega chorobom poprzez propagowanie działań profilaktycznych, traktuje człowieka jako istotę kompletną w jedności ciała, duszy i umysłu. Wiedza teoretyczna i praktyczna jest zatem kluczem do zdrowia. W książce znajdziesz garść podpowiedzi teoretycznych oraz praktycznych i kulinarnych wraz z przepisami kulinarnymi, które pozwolą tę wiedzę wcielić w życie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niski indeks glikemiczny : 28 dni na talerzu/ Joanna Zielewska. - Warszawa : Ringier Axel Springer, copyright 2022. - 160 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
Nadmiar cukru w diecie, stres i przemęczenie rozregulowują nasz wewnętrzny zegar. Skutkiem są m.in. zaburzenia przemiany węglowodanów, a w konsekwencji nadmierne tycie, złe samopoczucie i wiele problemów zdrowotnych. Sposobem na przywrócenie równowagi jest dieta, która nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, a więc oparta na posiłkach, które mają niski indeks glikemiczny. Chociaż jest to dieta lecznicza, bardziej pasuje do niej określenie zdrowy trend w odżywianiu. Jest szczególnie zalecana tym, którzy muszą trzymać cukier w ryzach, ale doskonale sprawdzi się także u osób zupełnie zdrowych, chcących żyć bez cywilizacyjnych schorzeń. Ta książka to nie tylko sprawdzony jadłospis na 28 dni, ale też praktyczny przewodnik po zdrowym stylu życia. Dzięki niej łatwo nauczyć się samodzielnego układania posiłków i dokonywania dobrych wyborów przy stole.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kreta / [autor przewodnika: Peter Zralek]. - [Wydanie IV]. - Gliwice : Bezdroża - Helion, copyright 2022. - 184 strony : fotografie, ilustracje kolorowe, mapy ; 20 cm.
(Travelbook)
Kreta, nazywana królową greckich wysp, jest kolebką europejskiej cywilizacji. Według mitów to tu urodził się Zeus - najpotężniejszy z greckich bogów, a król Minos zamknął Minotaura w Labiryncie. Wyspa zniewala swoim urokiem i dla wielu jest idealnym miejscem letniego wypoczynku. Piaszczyste plaże i lazurowe morze, z którego wyrastają wysokie góry, kryjące jaskinie i wąwozy, a wszystko to skąpane w słońcu. Nie sposób oprzeć się też serdeczności Greków, ich znakomitej kuchni i wybornie smakującemu winu. Wakacje na Krecie to gwarancja udanego wypoczynku! Travelbook to Twój niezastąpiony towarzysz podróży. Wskaże Ci najważniejsze atrakcje, podpowie, czego szukać poza głównymi szlakami, i wprowadzi w świat miejscowych obyczajów. Znajdziesz w nim opisy najciekawszych regionów i miast, a sprawdzone informacje praktyczne umożliwią staranne zaplanowanie podróży.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) Grecja (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dynia od kuchni : 50 przepisów na jesień. - Wydanie I. - Warszawa : Buchmann, 2022. - 143, [1] strona : ilustracje ; 22cm.
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Majestatyczna i wyjątkowa. Można ją jeść na okrągło! Pieczoną, gotowaną, smażoną a nawet na surowo. Na słodko i słono. Dynia to warzywo, które lubi eksperymenty. Ma łagodny smak i przyjemną strukturę, więc kochają ją zarównodorośli, jak i dzieci. W książce "Dynia od kuchni" znjadziecie ponad 50 inspirujących przepisów na jesień. Zakochaj się w dyni na nowo!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Proste pomysły : przepisy na każdy dzień. - Edycja 1, dodruk listopad 2020. - Wollerau : Volwerk International, 2020. - 271 stron : fotografie kolorowe ; 27 cm.
Ta książka kucharska jest pełna apetycznych pomysłów i wskazówek, które zachęcą Cię do gotowania i pozwolą rozpocząć Twoją wielką przygodę z urządzeniem Thermomix®.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej