Alergia pokarmowa
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Proza
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
Placówka
Odd. dla dzieci (Trawiasta)
(1)
Czytelnia (Trawiasta)
(3)
Wyp. 26 (Błękitna)
(1)
Wyp. 25 (Walcownicza)
(1)
Wyp. 47 (Powojowa)
(1)
Wyp. 59 (Korkowa)
(2)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(4)
Wyp. 121 (Żegańska)
(6)
Autor
Bandoła Katarzyna
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Chmielewska Anna (alergolog)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Conti, Lina
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Czelej Anna
(1)
Depa Joanna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Farooque Sophie
(1)
Gawlik Radosław
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Jahnz-Różyk Karina
(1)
Kadłubowski Marcin
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kropka Bożena
(1)
Kuligowska-Dudek Barbara
(1)
Kupczyk Maciej (1975- )
(1)
Lutosławska Grażyna
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Osipiak Małgorzata
(1)
Pawlina, Anna
(1)
Pokrzywa Piotr (nauki techniczne)
(1)
Potocki Artur
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szloser Marta
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Thom Dick
(1)
Walsh William E
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Wolak Monika
(1)
Zając Joanna (nauki medyczne)
(1)
Łuczak-Kadłubowska Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(8)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(3)
Alergicy
(2)
0-5 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dzieci
(1)
Dzieci alergiczne
(1)
Lekarze
(1)
Rodzice
(1)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura angielska
(1)
Temat
Literatura amerykańska
(6766)
Literatura polska
(5470)
Kobieta
(4177)
Przyjaźń
(3249)
Rodzina
(3155)
Alergia pokarmowa
(-)
Miłość
(3002)
Literatura angielska
(2984)
Powieść amerykańska
(2806)
Powieść obyczajowa
(2478)
Tajemnica
(2273)
Zwierzęta
(2172)
Śledztwo i dochodzenie
(2095)
Zabójstwo
(1676)
Relacje międzyludzkie
(1659)
Magia
(1634)
Dziewczęta
(1402)
Nastolatki
(1302)
Dzieci
(1286)
Podróże
(1282)
II wojna światowa (1939-1945)
(1255)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1198)
Powieść sensacyjna
(1112)
Życie codzienne
(1101)
Uczucia
(1076)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Powieść polska
(1007)
Pisarze polscy
(1006)
Kultura
(997)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(967)
Powieść angielska
(951)
Uczniowie
(893)
Historia
(878)
Żydzi
(855)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(790)
Powieść przygodowa
(784)
Ludzie a zwierzęta
(782)
Chłopcy
(778)
Małżeństwo
(769)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(734)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(712)
Boże Narodzenie
(696)
Koty
(696)
Sztuka
(693)
Sekrety rodzinne
(692)
Policjanci
(691)
Literatura
(690)
Osoby zaginione
(675)
Władcy
(649)
Kryminał
(646)
Relacja romantyczna
(640)
Literatura niemiecka
(599)
Wakacje
(598)
Biografia indywidualna
(597)
Język polski
(592)
Prywatni detektywi
(591)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(543)
Arystokracja
(531)
Mężczyzna
(530)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(526)
Nauka
(525)
Przestępczość zorganizowana
(517)
Uprowadzenie
(517)
Matki i córki
(503)
Śmierć
(499)
Dojrzewanie
(498)
Wojna
(495)
Język angielski
(483)
Dziennikarze
(482)
Poszukiwania zaginionych
(471)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(461)
Humor
(459)
Pisarze
(458)
Samotność
(456)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(438)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(427)
Religia
(426)
Dziecko
(419)
Zakochanie
(419)
Turystyka
(418)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Romans współczesny
(414)
Przyroda
(413)
Zemsta
(411)
Polacy za granicą
(407)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Poradnik
(6)
Przepisy kulinarne
(4)
Podręcznik
(3)
Książka kucharska
(2)
Opowiadania i nowele
(1)
Podręczniki
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Kulinaria
(2)
Chemia
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kompleksowy poradnik dla alergików i ich rodzin. ALERGIA to hasło wyszukiwane w Internecie częściej niż MIGRENA, ZAWAŁ czy RAK PIERSI. Ta choroba cywilizacyjna to zmora dzisiejszych czasów. Mimo że co trzecia osoba boryka się z jej uciążliwymi objawami, niełatwo jest otrzymać pomoc od specjalistów. Wielu rodziców zadaje pytania, na które nie otrzymuje jednoznacznych odpowiedzi. Dr Sophie Farooque, czołowa brytyjska ekspertka w dziedzinie alergologii, pomoże ci rozpoznać, czy to, co ci dolega, to na pewno alergia, obali mity na jej temat, zaproponuje praktyczne rozwiązania najczęstszych problemów, zmniejszy niepotrzebne cierpienie twojego dziecka i poruszy kluczowe tematy: • skąd się biorą błędne diagnozy • jak leczyć katar sienny i nieżyt nosa • jak żyć z alergią pokarmową, opóźnioną alergią pokarmową i anafilaksją • jak radzić sobie z alergią na leki • jaki jest związek miedzy egzemą a genami • czy można ustrzec dziecko przed reakcjami alergicznymi • co powinniśmy wiedzieć o kotach i psach w domu • jaki wpływ na walkę z alergią ma witamina D. Zrozumieć alergię to źródło rzetelnych informacji i praktycznych porad, przejrzyste wykresy, studia przypadków, konkretne rozwiązania. Ty i twoi bliscy poczujecie się zaopiekowani i otrzymacie odpowiedzi na nurtujące was pytania. Zrozum alergię i popraw jakość swojego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka / pod redakcją Emilii Kolarzyk. - [Wydanie I]. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2016. - 766, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ugotuj sobie zdrowie : najskuteczniejsza dieta rotacyjna / Bożena Kropka. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 303, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Hamuje choroby autoagresji - Hashimoto, łuszczycę, RZS, leczy nietolerancję, alergie i astmę, wycisza ADHD i zespół Aspergera, leczy atopowe zapalenie skóry.
Co 72 godziny jesz ściśle określone produkty! Przygotowanie posiłków na cały dzień zajmuje tylko około godzinę! Efekty widoczne już po 30 dniach! Największym wyzwaniem w walce z chorobami XXI wieku jest zastosowanie wiedzy teoretycznej w tworzeniu konkretnych dań. Co jeść? Kiedy? Jak często? To pytania, które zadają sobie osoby cierpiące na alergie, choroby z autoagresji (np. stwardnienie rozsiane, zespół przewlekłego zmęczenia, choroba Hashimoto, bielactwo, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca insulinozależna), choroby grzybicze, chorzy po zabiegach onkologicznych, z czasową nietolerancją pokarmową, rodzice dzieci autystycznych. Idealnym sposobem na pozbycie się wielu dolegliwości i wyciszenie organizmu jest unikatowa dieta rotacyjna według programu 6 kroków wyjścia z alergii. Bożena Kropka, dyplomowany dietetyk i promotor zdrowia, jako pierwsza w Polsce wprowadziła zalecenia diety rotacyjnej 3B: • bez glutenu • bez cukru • bez mleka Już dzisiaj rozpocznij swój program powrotu do zdrowia! [www.azymut.pl].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I (2 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska bez pszenicy : ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów / Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska. - Wrocław : Bukowy Las, copyright 2014. - 366, [1] strona, [16] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki Kuchni polskiej bez pszenicy proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej, dotyczącej dostępnych w Polsce produktów, radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów. Gwarantują, że dzięki ich przepisom bezglutenowe gotowanie i pieczenie stanie się nie tylko zdrowe, ale łatwe i przyjemne. W książce znalazły się przepisy na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (także wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą... I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków! Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Coping with Food Intolerances, 2002
Gdy coś jest nie tak ze zdrowiem, jak najwcześniej należy się zainteresować alergią jako możliwą przyczyną. Dzięki temu można uniknąć wielu poważnych chorób.Alergie pokarmowe, skórne i oddechowe są męczące i frustrujące.Większość z nas ma ich kilka, niektórzy mają uczuleń więcej. Niektórzy czują siębardzo źle, są przemęczeni i chorzy, a nie wiedzą, że za wszystkie objawy choroby są odpowiedzialne alergie. Czasami wiadomo, co jest ich przyczyną i jakich produktów lub substancji należy unikać, niekiedy jednak trudno znaleźć powód złego samopoczucia. Alergia oznacza uszkodzenie układu odpornościowego. Im wcześniej to uszkodzenie zostanie naprawione, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia poważniejszych chorób. Ważne więc, aby umieć dostrzec i odpowiednio zinterpretować sygnały ostrzegawcze, które wysyła nasz organizm. Doktor Dick Thom w jasny i przystępny sposób przedstawia zagadnienia dotyczące alergii pokarmowych i środowiskowych. Daje wskazówki, jak je rozpoznać i jak sobie z nimi radzić. Przedstawia pomysły, jak uzupełnić dietę zubożoną przez zakazane dla alergika produkty, podpowiada, jak stymulować układ odpornościowy.* Nietolerancje pokarmowe* zalecenia żywieniowe* Przepisy na potrawy jarskie. zastępowanie pokarmów* Alergie środowiskowe
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoje Zdrowie)
Na okładce podtytuł: Jak wykrywać i leczyć wszystkie postaci alergii pokarmowych : jak rozpoznać, na co jesteś uczulony i wyeliminować to ze swojej diety : co robić, jeśli jesteś uczulony na więcej niż jeden składnik diety, jakie objawy, dolegliwości i schorzenia mogą być skutkiem alergii pokarmowej, jakie produkty mogą powodować alergię, jak sprawdzić, czy jesteś uczulony na jakiś produkt : propozycje całodziennych jadłospisów dla alergików według najnowszych osiągnięć nauki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej