Jakość żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Czytelnia (Trawiasta)
(3)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(1)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(3)
Autor
Adams Mike
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Chmielewska Anna (alergolog)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Jongen W.M.F
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kowalczyk Stanisław
(1)
Luning Pieternelleke Arianne (1963- )
(1)
Marcelis W.J
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Nowak Magdalena (tłumacz)
(1)
Pokrzywa Piotr (nauki techniczne)
(1)
Potocki Artur
(1)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(1)
Seweryn Michał
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Zając Joanna (nauki medyczne)
(1)
Źródłowski Zdzisław
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Literatura amerykańska
(6772)
Literatura polska
(5473)
Kobieta
(4174)
Przyjaźń
(3241)
Rodzina
(3147)
Jakość żywności
(-)
Miłość
(2999)
Literatura angielska
(2984)
Powieść amerykańska
(2806)
Powieść obyczajowa
(2478)
Tajemnica
(2271)
Zwierzęta
(2164)
Śledztwo i dochodzenie
(2088)
Zabójstwo
(1674)
Relacje międzyludzkie
(1655)
Magia
(1630)
Dziewczęta
(1401)
Nastolatki
(1298)
Dzieci
(1284)
Podróże
(1280)
II wojna światowa (1939-1945)
(1254)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1196)
Powieść sensacyjna
(1116)
Życie codzienne
(1101)
Uczucia
(1070)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Powieść polska
(1009)
Pisarze polscy
(1006)
Kultura
(996)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(968)
Powieść angielska
(951)
Uczniowie
(887)
Historia
(878)
Żydzi
(855)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(789)
Powieść przygodowa
(784)
Ludzie a zwierzęta
(779)
Chłopcy
(771)
Małżeństwo
(768)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(732)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(710)
Boże Narodzenie
(696)
Koty
(694)
Sztuka
(692)
Literatura
(690)
Policjanci
(690)
Sekrety rodzinne
(690)
Osoby zaginione
(674)
Władcy
(649)
Kryminał
(647)
Relacja romantyczna
(640)
Literatura niemiecka
(599)
Biografia indywidualna
(597)
Wakacje
(597)
Język polski
(592)
Prywatni detektywi
(589)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(542)
Arystokracja
(531)
Mężczyzna
(529)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(526)
Nauka
(524)
Uprowadzenie
(517)
Przestępczość zorganizowana
(516)
Matki i córki
(503)
Śmierć
(499)
Wojna
(495)
Dojrzewanie
(492)
Język angielski
(483)
Dziennikarze
(481)
Poszukiwania zaginionych
(470)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(460)
Pisarze
(458)
Humor
(455)
Samotność
(455)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(438)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(426)
Religia
(425)
Dziecko
(419)
Turystyka
(418)
Zakochanie
(417)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Romans współczesny
(414)
Przyroda
(412)
Zemsta
(410)
Polacy za granicą
(407)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(1)
Nauka i badania
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The hidden toxins lurking in your food and how you can avoid them for lifelong health.
Amerykański naukowiec Mike Adams przerywa zmowę milczenia na temat tego, czym tak naprawdę faszerują nas producenci żywności, suplementów diety, witamin, szczepionek, kosmetyków i karmy dla zwierząt. Wielkie koncerny, środki masowego przekazu, które utrzymują się z reklam jedzenia, zmówiły się, aby ignorować dowody naukowe i zatajać przed opinią publiczną prawdę, którą można znaleźć w niniejszej książce. Co wielkie koncerny chciały za wszelką cenę przed nami zataić? Z książki dowiesz się: czym skażone jest jedzenie, które spożywamy, suplementy diety, żywność ekologiczna, kosmetyki oraz karma dla zwierząt i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie i życie, co jeść a czego nie, jak odtruć nasz zatruty organizm. "Za każdym razem, kiedy badania wykazywały alarmujące wyniki zawartości ołowiu, aluminium, wolframu, rtęci i arsenu oraz innych toksycznych składników w codziennych pokarmach, w zdrowej żywności, w smakołykach dla zwierząt, jak również w certyfikowanej żywności organicznej, reakcja producentów była zawsze taka sama: Nie mów o tym nikomu!". fragment http://www.empik.com/ukryte-toksyny-zywnosc-ktora-truje-adams-mike,p1142652049,ksiazka-p
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka / pod redakcją Emilii Kolarzyk. - [Wydanie I]. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2016. - 766, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bezpieczeństwo i jakość żywności / Stanisław Kowalczyk. - [Wydanie I]. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2016. - 415 s. : ilustracje ; 24 cm.
Pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. źródło: https://ksiegarnia.pwn.pl/Bezpieczenstwo-i-jakosc-zywnosci,608698477,p.html
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 658 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 65 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Genetyczne mutanty, niezniszczalne superchwasty, rakotwórcze pestycydy, szczepionki wywołujące autyzm, uzależniający gluten. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO - z niesławnym Monsanto na czele - naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. To książka dla tych, którzy chcą wiedzieć, jak powstają pseudonaukowe teorie i czy naprawdę jest się czego bać.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej