Substancje dodatkowe do żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Czytelnia (Trawiasta)
(3)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(3)
Wyp. 121 (Żegańska)
(1)
Autor
Bandoła Katarzyna
(1)
Chmielewska Anna (alergolog)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Duda Grażyna
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Gertig Henryk
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Karnas Leszek
(1)
Koelle Katrin
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Le Cren Frederic
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pokrzywa Piotr (nauki techniczne)
(1)
Potocki Artur
(1)
Seweryn Michał
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Skoczylas Marek (stomatolog)
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Witczak Agata (1966- )
(1)
Zając Joanna (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Studenci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Literatura amerykańska
(6766)
Literatura polska
(5470)
Kobieta
(4177)
Przyjaźń
(3249)
Rodzina
(3155)
Substancje dodatkowe do żywności
(-)
Miłość
(3002)
Literatura angielska
(2984)
Powieść amerykańska
(2806)
Powieść obyczajowa
(2478)
Tajemnica
(2273)
Zwierzęta
(2172)
Śledztwo i dochodzenie
(2095)
Zabójstwo
(1676)
Relacje międzyludzkie
(1659)
Magia
(1634)
Dziewczęta
(1402)
Nastolatki
(1302)
Dzieci
(1286)
Podróże
(1282)
II wojna światowa (1939-1945)
(1255)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1198)
Powieść sensacyjna
(1112)
Życie codzienne
(1101)
Uczucia
(1076)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Powieść polska
(1007)
Pisarze polscy
(1006)
Kultura
(997)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(967)
Powieść angielska
(951)
Uczniowie
(893)
Historia
(878)
Żydzi
(855)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(790)
Powieść przygodowa
(784)
Ludzie a zwierzęta
(782)
Chłopcy
(778)
Małżeństwo
(769)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(734)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(712)
Boże Narodzenie
(696)
Koty
(696)
Sztuka
(693)
Sekrety rodzinne
(692)
Policjanci
(691)
Literatura
(690)
Osoby zaginione
(675)
Władcy
(649)
Kryminał
(646)
Relacja romantyczna
(640)
Literatura niemiecka
(599)
Wakacje
(598)
Biografia indywidualna
(597)
Język polski
(592)
Prywatni detektywi
(591)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(543)
Arystokracja
(531)
Mężczyzna
(530)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(526)
Nauka
(525)
Przestępczość zorganizowana
(517)
Uprowadzenie
(517)
Matki i córki
(503)
Śmierć
(499)
Dojrzewanie
(498)
Wojna
(495)
Język angielski
(483)
Dziennikarze
(482)
Poszukiwania zaginionych
(471)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(461)
Humor
(459)
Pisarze
(458)
Samotność
(456)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(438)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(427)
Religia
(426)
Dziecko
(419)
Zakochanie
(419)
Turystyka
(418)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Romans współczesny
(414)
Przyroda
(413)
Zemsta
(411)
Polacy za granicą
(407)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(4)
Chemia
(2)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Lebensmittel - was ist drin? : E-Nummern und Inhaltsstoffe verstehen, 2006.
"Który z wielu dostępnych produktów spożywczych wybrać? Co kryje się za tajemniczymi symbolami i skrótami na etykiecie? Czy towary z napisem ?light? pozwolą nam uzyskać szczupłą sylwetkę? Jak rozpoznać, które jaja pochodzą z hodowli klatkowej, a które z hodowli ekologicznej? Czym się różni woda mineralna od leczniczej i stołowej? Jakie są różnice między sokami, napojami, nektarami a szprycerami? Jak rozpoznać jakość mięsa? Jak zdrowa jest żywność wegetariańska i ile ?bio? jest w produktach biologicznych? Książka odpowiada na te i wiele innych pytań. Opisano w niej wszystkie dodatki (oznaczone na etykietach literą E i liczbą) występujące w żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, zagęstniki, środki żelujące, wzmacniacze smaku, środki spulchniające, substancje przeciwzbrylające i glazurujące. Podano ich pochodzenie i wpływ na zdrowie. Opisano oznaczenia przedstawiające zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Przedstawiono sposób oznaczania wartości odżywczej ?odchudzonych? towarów: niskokalorycznych, o zredukowanej kaloryczności, półtłustych, bezcukrowych. Wyjaśniono, jakie informacje muszą się znaleźć na etykiecie i jak na ich podstawie ocenić jakość produktu. Porównano wady i zalety żywności wytwarzanej w sposób tradycyjny i ekologiczny oraz przedstawiono informacje na temat żywności wzbogaconej substancjami bioaktywnymi."
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka / pod redakcją Emilii Kolarzyk. - [Wydanie I]. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2016. - 766, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej. /prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk/
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 614 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się. W pracy nad książką uczestniczyło wielu autorów o uznanym autorytecie naukowym z kilku polskich ośrodków. Wskutek ich dobrej współpracy z redaktorami udało się przygotować manuskrypt stosunkowo jednolity stylistycznie i wyrównany pod względem poziomu naukowego i szczegółowości opisu. Nieliczne odstępstwa od zasad sformułowanych przez redaktorów naukowych wynikają m. in. z różnorodności podjętej tematyki, a także różnego podejścia autorów rozdziałów co do potrzeby uszczegółowienia treści. Książka jest przeznaczona dla studentów różnych uczelni oraz pracowników gospodarki żywnościowej jako autorytatywne, aktualne źródło wiedzy o zagrożeniach wynikających z obecności szkodliwych substancji w żywności. Jej ważnym celem jest pokazanie czytelnikowi tych zagrożeń i sposobów ich minimalizowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej