Produkcja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Czytelnia (Trawiasta)
(1)
Wyp. 47 (Powojowa)
(1)
Wyp. 59 (Korkowa)
(2)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(2)
Autor
Brambilla Francesca (1969- )
(1)
Burger Barbara
(1)
Casali Lisa
(1)
Dłużewska Anna. (1921-2001)
(1)
Dłużewski Mieczysław. (1922-2012)
(1)
Jarczyk Andrzej. (1933- )
(1)
Moskal Maria
(1)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(1)
Rothman Julia
(1)
Serrani Serena
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Temple Nicola
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(4)
Odbiorca
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Literatura amerykańska
(6747)
Literatura polska
(5452)
Kobieta
(4194)
Przyjaźń
(3275)
Rodzina
(3164)
Produkcja żywności
(-)
Miłość
(3023)
Literatura angielska
(2970)
Powieść amerykańska
(2800)
Powieść obyczajowa
(2475)
Tajemnica
(2285)
Zwierzęta
(2180)
Śledztwo i dochodzenie
(2110)
Zabójstwo
(1685)
Relacje międzyludzkie
(1671)
Magia
(1639)
Dziewczęta
(1408)
Nastolatki
(1310)
Dzieci
(1292)
Podróże
(1290)
II wojna światowa (1939-1945)
(1258)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1203)
Powieść sensacyjna
(1109)
Życie codzienne
(1105)
Uczucia
(1084)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Pisarze polscy
(1007)
Powieść polska
(1003)
Kultura
(997)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(967)
Powieść angielska
(945)
Uczniowie
(895)
Historia
(879)
Żydzi
(857)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(790)
Ludzie a zwierzęta
(784)
Powieść przygodowa
(784)
Chłopcy
(783)
Małżeństwo
(773)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(753)
Psy
(737)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(717)
Sekrety rodzinne
(706)
Boże Narodzenie
(700)
Koty
(700)
Policjanci
(698)
Sztuka
(694)
Literatura
(690)
Osoby zaginione
(678)
Władcy
(649)
Kryminał
(645)
Relacja romantyczna
(643)
Wakacje
(600)
Literatura niemiecka
(599)
Biografia indywidualna
(597)
Prywatni detektywi
(597)
Język polski
(592)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(544)
Arystokracja
(534)
Mężczyzna
(532)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(525)
Nauka
(525)
Przestępczość zorganizowana
(521)
Uprowadzenie
(518)
Matki i córki
(505)
Dojrzewanie
(502)
Śmierć
(500)
Wojna
(497)
Dziennikarze
(484)
Język angielski
(483)
Poszukiwania zaginionych
(474)
Pisarze
(462)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(462)
Humor
(460)
Samotność
(458)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(440)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(428)
Religia
(427)
Zakochanie
(424)
Dziecko
(420)
Turystyka
(418)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Zemsta
(414)
Przyroda
(413)
Romans współczesny
(413)
Polacy za granicą
(407)
Temat: miejsce
Iowa (Stany Zjednoczone)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Poradnik
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Książka kucharska
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Biologia
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Rewolucyjny przewodnik dotyczący wytwarzania żywności. Uczy, jak odżywiać się zdrowo, bo w sposób w pełni świadomy, i jak jednocześnie zaoszczędzić pieniądze oraz ograniczyć produkcję śmieci. Autorka dzieli się z nami całym swoim doświadczeniem, pokazując, że można samemu wyprodukować każdy rodzaj żywności i że nie jest to wcale trudne. Dzięki jej wskazówkom bez problemu przygotujemy i podstawowe produkty, takie jak mąki, makarony, słodycze, sery, napoje, przetwory, lody, i te nietypowe, jak tofu, miso, tempeh czy seitan. Korzystając z przepisów z niniejszej książki, z radością będziemy robić domowe pierożki, naturalne jogurty i pachnące pieczywo, zamiast kupować mrożonki, zupki w proszku czy batoniki. Odkryjemy też sposoby długiego przechowywania żywności bez stosowania jakichkolwiek dodatków. Dopełnieniem książki jest rozdział poświęcony zorganizowaniu ogródka warzywnego na balkonie, byśmy mogli w sposób ekologicznie zrównoważony samodzielnie hodować wszystko, co potrzebne do zdrowego odżywiania się. Lisa Casali prowadzi blog ecocucina.org poświęcony żywności ekologicznej, jest autorką książek kulinarnych. Od wielu lat idealnie łączy świadomość ekologiczną z pasją do gotowania i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Prowadzi programy telewizyjne dotyczące samodzielnego wytwarzania żywności oraz alternatywnego stylu życia (Rai 1, Rai 3). Jest konsultantką WWF do spraw kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania. Współpracuje z czasopismami i serwisami internetowymi. Niniejsza książka nawiązuje do reprezentowanej przez nią filozofii ograniczenia szkodliwego wpływu człowieka na środowisko poprzez wzrastającą samowystarczalność w kuchni oraz odżywianie się w sposób coraz bardziej świadomy i zdrowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Anatomia farmy : ciekawostki z życia na wsi / Julia Rothman ; przełożyła Barbara Burger. - Wydanie II. - Warszawa : Wydawnictwo Entliczek, 2023. - 222, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
Ciekawostki o życiu na wsi w zajmującym i pouczającym ilustrowanym przewodniku po farmie autorstwa Julii Rothman. Jej rysunki, diagramy, przedstawione krok po kroku czynności i przekroje pomogą zrozumieć wszystko - od budowy dojarki, przez anatomię konia, po naukę orki i strzyżenia owiec. Zachwycające, jak wiele jest do odkrycia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cisza i spokój : cała prawda o życiu daleko od miasta / Natalia Sosin-Krosnowska. - Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, 2018. - 284, [4] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Hałas, smog, zabójcze tempo. Brak czasu na oddech, książkę i rozmowę z przyjaciółmi. Zapełniony kalendarz nie przewiduje czasu na chorobę, a budzik znów przypomina, że kolejny dzień pracy dawno się zaczął. A gdyby tak wszystko rzucić? I uciec tam, gdzie korki i pośpiech będą tylko złym wspomnieniem. Tam, gdzie jest cisza i spokój.
Natalia Sosin-Krosnowska rozmawiała z blisko setką ludzi, którzy powiedzieli dość i wybrali wieś. Zapytała ich: jak szukać domu? czy można tak po prostu kupić sobie ziemię? ile potrzeba na to wszystko pieniędzy? jak na zmianę reagują dzieci? a przede wszystkim: z czego się utrzymać na wsi? "Cisza i spokój" jest szczerą opowieścią o ludziach, którzy nie bali się zaryzykować i spełnić marzenie o życiu daleko od miasta. To także zbiór porad, jakie daliby przyjaciołom marzącym o podobnej zmianie, a w szczególności sobie samym z czasów, gdy zaczynali swoją przygodę. Odsłania wszystko to, o czym nie myślisz, marząc o życiu daleko od miasta, a co warto wiedzieć, by szczęśliwie osiąść na wsi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: "Best before : the evolution and future of processed food" 2018.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej