Kuchnia wegańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(12)
Forma i typ
Książki
(11)
Poradniki i przewodniki
(10)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Odd. dla dzieci (Trawiasta)
(1)
Wyp. 26 (Błękitna)
(3)
Wyp. 25 (Walcownicza)
(1)
Wyp. 47 (Powojowa)
(2)
Wyp. 59 (Korkowa)
(2)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(1)
Wyp. 121 (Żegańska)
(3)
Autor
Barnouin Kim
(1)
Bogunia Maciej
(1)
Dymek Marta
(1)
Dymek Marta. Autor
(1)
Freedman Rory
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Hahn Emilia
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Kulawik Ida
(1)
Locke Amber
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Olędzka Agnieszka
(1)
Ośko Magdalena
(1)
Pieńkos Magdalena (kulinaria)
(1)
Radej Alicja
(1)
Ratajczyk Anna (1961- )
(1)
Skopińska Agnieszka
(1)
Wilkowska Agata (1988- )
(1)
Zduńczyk Justyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Literatura amerykańska
(6761)
Literatura polska
(5468)
Kobieta
(4181)
Przyjaźń
(3258)
Rodzina
(3156)
Kuchnia wegańska
(-)
Miłość
(3007)
Literatura angielska
(2984)
Powieść amerykańska
(2806)
Powieść obyczajowa
(2477)
Tajemnica
(2275)
Zwierzęta
(2172)
Śledztwo i dochodzenie
(2095)
Zabójstwo
(1679)
Relacje międzyludzkie
(1663)
Magia
(1635)
Dziewczęta
(1402)
Nastolatki
(1307)
Dzieci
(1287)
Podróże
(1283)
II wojna światowa (1939-1945)
(1257)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1199)
Powieść sensacyjna
(1112)
Życie codzienne
(1101)
Uczucia
(1078)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Powieść polska
(1007)
Pisarze polscy
(1006)
Kultura
(997)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(967)
Powieść angielska
(951)
Uczniowie
(895)
Historia
(878)
Żydzi
(855)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(790)
Powieść przygodowa
(784)
Ludzie a zwierzęta
(782)
Chłopcy
(778)
Małżeństwo
(770)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(735)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(713)
Boże Narodzenie
(697)
Koty
(696)
Sekrety rodzinne
(693)
Sztuka
(693)
Policjanci
(691)
Literatura
(690)
Osoby zaginione
(675)
Władcy
(649)
Kryminał
(646)
Relacja romantyczna
(642)
Literatura niemiecka
(599)
Wakacje
(599)
Biografia indywidualna
(597)
Język polski
(592)
Prywatni detektywi
(591)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(543)
Arystokracja
(531)
Mężczyzna
(531)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(526)
Nauka
(525)
Przestępczość zorganizowana
(519)
Uprowadzenie
(517)
Matki i córki
(503)
Dojrzewanie
(499)
Śmierć
(499)
Wojna
(496)
Język angielski
(483)
Dziennikarze
(482)
Poszukiwania zaginionych
(471)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(461)
Humor
(459)
Pisarze
(458)
Samotność
(456)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(439)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(428)
Religia
(426)
Zakochanie
(421)
Dziecko
(419)
Turystyka
(418)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Romans współczesny
(414)
Przyroda
(413)
Zemsta
(413)
Polacy za granicą
(407)
Gatunek
Książka kucharska
(9)
Przepisy kulinarne
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Poradnik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Hobby i czas wolny
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: Odlotowe przepisy dla głodnych lasek, które chcą przestać gotować śmieciowe jedzenie (i zacząć wyglądać seksownie!).
Przestań zrzędzić - wszyscy już to słyszeli! Przeczytałaś 'Wegańską boginię' i wywróciła ona Twój świat do góry nogami? Teraz chcesz wiedzieć, jak gotować potrawy, które będą zdrowe dla Twojego organizmu, ale nie będą smakowały jak śmieci. Cóż, na szczęście chude laski zajęły się tym tematem. Rory i Kim same siebie nazywają żarłokami i zbyt dobrze znają ten dylemat: życie bez lasagne jest po prostu niemożliwe, ciasto czekoladowe jest niezbędnym składnikiem do życia i absolutnie nikt nie przeżyje bez makaronu zapiekanego z serem. Czy da się więc nie wypaść z roli wegańskiej bogini i nie przestawać się obżerać? Jasne, że się da, do cholery. By to udowodnić, Rory i Kim opracowały kilka odlotowych przepisów za pomocą których zaspokoisz każdą zachcianę: *Niebiańskie śniadania *PMS (Przekąski na Menstruacyjne Smutki) *Stylowe zupy i potrawki *Potrawy z maminej kuchni *Przystawki dla dorosłych *Szczęśliwe zakończenia (desery) Oraz dużo więcej! Potrawy te są również tak smaczne (i łatwe w przygotowaniu), że padniesz z wrażenia. Poważnie. Na co czekasz? Zabieraj swój chudy tyłek do kuchni!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - [Wydanie pierwsze]. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
"Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć – jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. [https://www.platon.com.pl/pl/jadlonomia-po-polsku/produkt-640579399]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna uczta smaków / Magdalena Gembacka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 231, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Znajdziecie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na wiele różnych sposobów: na niedzielny obiad, urodziny czy wystawną uroczystość. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kaszoterapia jaglana / Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn. - Kraków : Wydawnictwo M, 2018. - 126, [2] strony : ilustracje kolorowe, 21 cm.
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl Anna Kowalczyk - ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl Tomasz Antoniszyn - znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna - jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl Dzięki nim poznasz: proste przepisy na smaczne i zdrowe dania właściwości zdrowotne kasz produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Oto książka pełna pomysłów na atrakcyjne roślinne dania oparte na warzywach, owocach, zbożach, kaszach, orzechach i pestkach. Są tu pyszne i kolorowe śniadania, przegryzki do pracy i szkoły, obiady, kolacje, efektowne przysmaki na kinderparty i… bardzo zdrowe wersje niezdrowych słodyczy. Rodzice niejadków, alergików i dzieci z nietolerancją laktozy i glutenu oraz wszyscy amatorzy kuchni wegańskiej znajdą tu prawdziwą kopalnię kuchennych inspiracji. A dzięki malarskim ilustracjom Agnieszki Skopińskiej na pewno nie pogubią się w składnikach. Gotujcie z tą książką, by dołączyć do najzdrowszej bandy świata!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Magdalena Pieńkos, autorka bloga Niebieski Migdał #KuchniaRoślinna, prezentuje przepisy na ponad 200 potraw przygotowanych zgodnie z zasadami diety wegańskiej, czyli bazującej na produktach roślinnych, z wyłączeniem mięsa, mleka, serów i jaj. Inspirujące i proste pomysły na śniadania, obiady, słodkości oraz wegewyroby i przetwory zaskoczą smakiem każdego, kto sceptycznie podchodzi do diety roślinnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosto z roślin : radosna sztuka celebrowania weganizmu / Alicja Radej. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 351, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Alicja Radej podpowie ci, jak: tworzyć proste potrawy z nieprzetworzonych, sezonowych produktów sycić ciało i cieszyć podniebienie, nie krzywdząc przy tym innych istot przygotowywać posiłki z uważnością i miłością nie powtarzać cudzych błędów przy przejściu na weganizm! Weganizm to więcej niż sposób odżywiania. To filozofia, za którą stoi empatia, świadomość i prostota. Ponad 100 przepisów pozwoli ci spróbować, czy wegański styl życia jest również dla Ciebie. Gotowi, by zrobić pierwszy krok?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„To, że weganie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie oznacza, że muszą się pożegnać z ulubionymi słodyczami! Agata dzieli się pomysłami na fantastyczne ciasta i ciasteczka. Wiele prze-pisów jest tak prostych, że szybko będziemy mogli usiąść z talerzem wegańskich słodkości i wziąć na kolana naszego kota, któremu nie poświęcamy czasu, gdy zamieniamy kuchnię w domową cukiernię. Czego chcieć więcej?” (Joanna Wlazło - redaktor magazynu „Vege”, Fundacja Viva!) [okładka]
Czy można stworzyć cukiernicze cuda bez jajek i mleka? W swojej debiutanckiej książce „Bez jaj. Roślinna cukiernia” Agata Wilkowska udowadnia, że w kuchni wegańskiej nie ma rzeczy niemożliwych! I zabiera nas w podróż po świecie roślinnych słodkości – od pachnących babciną kuchnią jagodzianek i rogalików z marmoladą po eleganckie makaroniki i tort Sachera. Autorka ma solidne zaplecze – wiele lat przepracowała w gastronomii – i samą siebie określa jako „samozwańczą cukierniczkę”. [https://www.kukbuk.pl/wiadomosci/ksiazki/bez-jaj-roslinna-cukiernia]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej