Kuchnie świata
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wyp. 26 (Błękitna)
(1)
Wyp. 59 (Korkowa)
(1)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(2)
Wyp. 121 (Żegańska)
(2)
Autor
Kalwas Piotr Ibrahim (1963- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Trojanowska Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Literatura amerykańska
(6763)
Literatura polska
(5468)
Kobieta
(4179)
Przyjaźń
(3255)
Rodzina
(3156)
Kuchnie świata
(-)
Miłość
(3005)
Literatura angielska
(2984)
Powieść amerykańska
(2806)
Powieść obyczajowa
(2477)
Tajemnica
(2275)
Zwierzęta
(2172)
Śledztwo i dochodzenie
(2095)
Zabójstwo
(1678)
Relacje międzyludzkie
(1662)
Magia
(1635)
Dziewczęta
(1402)
Nastolatki
(1307)
Dzieci
(1287)
Podróże
(1283)
II wojna światowa (1939-1945)
(1256)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1199)
Powieść sensacyjna
(1112)
Życie codzienne
(1101)
Uczucia
(1076)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Powieść polska
(1007)
Pisarze polscy
(1006)
Kultura
(997)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(967)
Powieść angielska
(951)
Uczniowie
(894)
Historia
(878)
Żydzi
(855)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(790)
Powieść przygodowa
(784)
Ludzie a zwierzęta
(782)
Chłopcy
(778)
Małżeństwo
(770)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(734)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(713)
Boże Narodzenie
(697)
Koty
(696)
Sekrety rodzinne
(693)
Sztuka
(693)
Policjanci
(691)
Literatura
(690)
Osoby zaginione
(675)
Władcy
(649)
Kryminał
(646)
Relacja romantyczna
(642)
Literatura niemiecka
(599)
Wakacje
(599)
Biografia indywidualna
(597)
Język polski
(592)
Prywatni detektywi
(591)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(543)
Arystokracja
(531)
Mężczyzna
(531)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(526)
Nauka
(525)
Przestępczość zorganizowana
(518)
Uprowadzenie
(517)
Matki i córki
(503)
Dojrzewanie
(499)
Śmierć
(499)
Wojna
(495)
Język angielski
(483)
Dziennikarze
(482)
Poszukiwania zaginionych
(471)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(461)
Humor
(459)
Pisarze
(458)
Samotność
(456)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(439)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(428)
Religia
(426)
Zakochanie
(421)
Dziecko
(419)
Turystyka
(418)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Romans współczesny
(414)
Przyroda
(413)
Zemsta
(413)
Polacy za granicą
(407)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Australia
(1)
Jamajka
(1)
Tajlandia
(1)
Urugwaj
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książka kucharska
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Słownik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Marhaba : witaj w kuchni z czterech stron świata / Piotr Ibrahim Kalwas. - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2022. - 318, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Mapy na wyklejkach. Na okładce: Przepisy wegetariańskie.
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa. Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy klrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fuzja smaków : podróże kulinarne / Robert Makłowicz. - [Wydanie 1]. - Kraków : Wydawnictwo Znak, 2007. - 268, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 26 cm.
(Podróże Kulinarne Roberta Makłowicza)
U góry okładki: Kuchnia Fusion : Tajlandia, Australia, Urugwaj, Jamajka - 100 przepisów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oboczny: Polana Zdrój.
Kochaj, gotuj, żyj i ciesz się. Magdalena i Mateusz Trojanowscy przyjechali do Wlenia i odmienili życie swoje i małego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Otworzyli pensjonat Polna Zdrój, który cieszy się ogromnym powodzeniem.
Można tu odpocząć i nabrać sił. Magda gotuje, opowiada, radzi, pociesza i gdy trzeba – przytula. Tu potrawy mają swoją historię, a każdy jej składnik pochodzi albo z upraw gospodarzy, albo od pana Ziółko z pobliskiej wsi. Wszystko odbywa się zgodnie z porami roku. Zamieszczone w Polnej Zdrój przepisy czerpią z bliskości z naturą i z kalendarza świąt wszelakich. Ale nie tylko. „Przy okazji tej książki powraca nadzieja”, mówi Magda, „że przestanę wreszcie odbierać telefony z pytaniem: co mam ugotować dla dziewczyny na kolację, żeby została na śniadanie? Albo dla teściowej, żeby jej kapcie spadły?”. Jest więc menu na pożegnanie lata, na światowy dzień wegetarianizmu, imieniny, dzień kobiet i dzień dziadka, komunię, osiemnastkę, zaręczyny i wieczór kawalerski. A także mnóstwo porad. O gotowaniu, pielęgnacji ogrodu, hodowaniu ziół, kiszeniu i fermentacji, smażeniu, pieczeniu i wekowaniu, a wszystko napisane tak, że nie sposób się oderwać. Także o codziennym trudzie i znoju, chwilach radości i załamania, a zwłaszcza o tym, że marzenia się spełniają.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej