Kotarski Bartłomiej Marcin
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(6)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wyp. 26 (Błękitna)
(1)
Wyp. 47 (Powojowa)
(2)
Wyp. 59 (Korkowa)
(1)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(1)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(2)
Wyp. 121 (Żegańska)
(2)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Kotarski Bartłomiej Marcin
(-)
Christie Agatha (1890-1976)
(323)
Drewnowski Jacek (1974- )
(314)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(283)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(274)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(265)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(263)
Steel Danielle (1947- )
(262)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Zarawska Patrycja (1970- )
(254)
Roberts Nora (1950- )
(253)
Zimnicka Iwona (1963- )
(245)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(237)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(235)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Fabianowska Małgorzata
(208)
Mazan Maciejka
(205)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Braiter Paulina (1968- )
(196)
King Stephen (1947- )
(195)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Gawryluk Barbara (1957- )
(188)
Mosiewicz Maria
(188)
Szekspir William (1564-1616)
(187)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(186)
Skalska Katarzyna
(186)
Szulc Andrzej
(186)
Goscinny René (1926-1977)
(184)
Lem Stanisław (1921-2006)
(181)
Mortka Marcin (1976- )
(178)
Prus Bolesław (1847-1912)
(174)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(174)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(170)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(167)
Widmark Martin (1961- )
(164)
Supeł Barbara
(163)
Jachowicz Stanisław
(159)
Jansson Tove (1914-2001)
(153)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(148)
Siewior-Kuś Alina
(148)
Delahaye Gilbert (1923-1997)
(146)
Kraśko Jan (1954- )
(146)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(145)
Popławska Anna (literatura)
(145)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(145)
Tuwim Julian (1894-1953)
(145)
Ławnicki Lucjan
(144)
Możdżyńska Aldona
(143)
Pratchett Terry (1948-2015)
(143)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(140)
Lech Justyna
(138)
Spirydowicz Ewa
(136)
Webb Holly
(136)
Głowińska Anita
(134)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(134)
Kozak Jolanta (1951- )
(133)
Wilusz Tomasz
(132)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(131)
Ludwikowska Jolanta
(131)
Rolando Bianka
(131)
Ross Tony (1938- )
(131)
Stanecka Zofia (1972- )
(130)
Marlier Marcel (1930-2011)
(129)
Mickiewicz Adam
(129)
Onichimowska Anna (1952- )
(126)
Bieroń Tomasz (1963- )
(125)
Królicki Zbigniew A. (1954- )
(125)
Polkowski Andrzej
(125)
Stelmaszyk Agnieszka (1976- )
(125)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(124)
Willis Helena (1964- )
(124)
Coben Harlan (1962- )
(123)
Kroszczyński Stanisław
(120)
Miłosz Czesław (1911-2004)
(120)
Puszczewicz Marek
(120)
Czechowicz Józef
(119)
Szeżyńska-Maćkowiak Krystyna
(119)
Włodarczyk Barbara
(118)
Beaumont Émilie (1948- )
(116)
Dickens Charles (1812-1870)
(116)
Doyle Arthur Conan (1859-1930)
(116)
Praski Łukasz
(116)
Łoziński Jerzy (1947- )
(116)
Palmer Diana (1946- )
(115)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(114)
Ochab Janusz (1971- )
(114)
Mróz Remigiusz (1987- )
(113)
Rzehak Wojciech
(113)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(112)
Sandemo Margit (1924-2018)
(111)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Fermentacja
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywność
(2)
Autyzm
(1)
Buddyzm
(1)
Dietetyka
(1)
Fast food
(1)
Inteligencja emocjonalna
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Medytacja
(1)
Medytacja transcendentalna
(1)
Mindfulness
(1)
Neurologia
(1)
Neuropsychologia
(1)
Osoby z autyzmem
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rozwój zawodowy
(1)
Samopoznanie
(1)
Szczęście
(1)
Uczucia
(1)
Umysł
(1)
Warzywa i owoce kiszone
(1)
Work-life balance (WLB)
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zespół Aspergera
(1)
Świadomość
(1)
Żywność wygodna
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Rozwój osobisty
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Fast food genocide : how processed food is killing us and what we can do about it, 2017.
Co jest twoim małym grzeszkiem żywieniowym? Frytki, batonik do kawy, czipsy, cola, a może wszystko z tej listy? Za każdym razem kiedy sięgasz po białe pieczywo, frytki, batonik czy czipsy jesteś jak narkoman na głodzie. Twoje ślinianki pracują intensywniej na wspomnienie tego błogiego smaku w ustach. Przepyszne glutaminian sodu, aspartam albo biały cukier skutecznie zagłuszają apetyt na zdrowe jedzenie. Żart się skończyły. Twoje zdrowie i życie są zagrożone. Zadbaj o swoje zdrowie i dowiedz się: – jak przetworzona żywność wpływa na mózg, inteligencję i rozwój u dzieci; – dlaczego koncernom spożywczym nie zależy na twoim zdrowiu; – czym jest gęstość odżywcza i jakie ma znaczenie przy komponowaniu posiłków; – jak pokonać uzależnienie od trujących dodatków do żywności i fast foodów; – co jeść, żeby cofnąć negatywne efekty jedzenia przetworzonej żywności. Weź odpowiedzialność za swoje zdrowie i zerwij z uzależnieniem od śmieciowego jedzenia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wyp. 87 (Trawiasta)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The art of fermentation : an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych. Gorący trend kulinarny, który podbija magazyny kulinarne, prestiżowe restauracje rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie, a dzięki biblii fermentacji przybiera na sile.
Ponad 700 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej.
Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i wspomagać tym środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Techniki na poprawę pamięci, pokonanie stresu oraz wzmocnienie zdrowia i odporności emocjonalnej.
Tytuł oryginału: Super mind, 2016.
Znany psychiatra i bestsellerowy autor „New York Timesa” podpowiada, jak pozytywnie wpłynąć na swoją świadomość, zwiększyć produktywność, odporność emocjonalną i zdolność do osiągania sukcesów. Czy można poprawić wydajność i produktywność umysłu? W jaki sposób szybko zregenerować go po wysiłku intelektualnym?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tabele.
Kiedy odczuwamy jakieś silne emocje – szczególnie te trudne lub nieprzyjemne – jako pierwsze odczuwa je nasze ciało. W swojej książce psycholog kliniczny Raja Selvam zabiera nas w niezwykłą podróż po uczuciach, prezentując jaką rolę odgrywają one w naszym mózgu i organizmie. Wskazuje wpływ emocji na nasze zdrowie oraz prezentuje sposoby, w jakie możemy wykorzystać ciało, by lepiej je regulować i przeżywać nasze uczucia. „Regulowanie emocji” to niezwykle cenne źródło wiedzy dla wszystkich psychologów, terapeutów oraz wszystkich tych, którzy interesują się nowoczesnymi metodami i technikami radzenia sobie z trudnymi emocjami. To również obowiązkowa pozycja dla każdego, kto pragnie nawiązać kontakt ze swoją inteligencją emocjonalną oraz wzbogacić swoje życie. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Neurotribes, 2017.
Przełomowa książka, która podważa tradycyjne postrzeganie autyzmu i ukazuje szersze spojrzenie oferujące zrozumienie i społeczną akceptację ludzi, którzy myślą inaczej Czym jest autyzm? Niepełnosprawnością towarzyszącą choremu przez całe życie czy naturalnie występującą w świecie formą perspektywy poznawczej przypominającą geniusz? Obie odpowiedzi są poprawne, choć nie do końca wyczerpują tę kwestię. Przyszłość naszego społeczeństwa zależy od jej zrozumienia. Steve Silberman, dziennikarz „Wire” odkrywa tajemniczą historię autyzmu oraz rzuca nowe światło na to, co słynni naukowcy usiłowali stłumić w zarodku, ukazując przy tym niezwykły potencjał osób dotkniętych autyzmem. Odwołując się do badań pionierów w dziedzinie autyzmu, jak i do przewrotnej konceptu różnorodności neurologicznej, teoria zaginionego plemienia głosi, autyzm, dysleksja czy ADHD nie są bynajmniej nieprawidłowościami. To po prostu efekt naturalnych wariacji w genomie człowieka. Książka, która zredefiniuje ludzkie zrozumienie historii, znaczenia, funkcji oraz wpływu różnorodności neurologicznej na świat człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 159.9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej