Sorting
Source
Katalog zbiorów
(9)
Form of Work
Książki
(9)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(9)
unavailable
(3)
Branch
Wyp. 26 (Błękitna)
(1)
Wyp. 59 (Korkowa)
(3)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(1)
Wyp. 87 (Trawiasta)
(3)
Wyp. 121 (Żegańska)
(4)
Author
Kotarski Bartłomiej Marcin
(3)
Katz Sandor Ellix (1962- )
(2)
Tessmer Kimberly A. (1964- )
(2)
Żywina Joanna
(2)
Kaufman Raun K. (1973- )
(1)
Kilis Monika
(1)
Kmieć-Krzewniak Katarzyna (1984- )
(1)
Kotarski Bartosz
(1)
Lutz Kim
(1)
Pollan Michael (1955- )
(1)
Silberman Steve (1957- )
(1)
Składanowska Kinga
(1)
Wolfe David (1970- )
(1)
Wormer Eberhard (1951- )
(1)
Year
2010 - 2019
(9)
Time Period of Creation
2001-
(6)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Audience Group
Rodzice
(1)
Demographic Group
Literatura angielska
(1)
Subject
Zdrowe odżywianie
(3)
Autyzm
(2)
Fermentacja
(2)
Żywność
(2)
Żywność prozdrowotna
(2)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Cukrzyca typu II
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Neurologia
(1)
Neuropsychologia
(1)
Osoby z autyzmem
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Socjalizacja
(1)
Tarczyca
(1)
Warzywa i owoce kiszone
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zapalenie
(1)
Zespół Aspergera
(1)
Genre/Form
Poradnik
(6)
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(3)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
9 results Filter
Book
In basket
Tytuł oryginału: The art of fermentation : an in-depth exploration of essential concepts and processes from around the world.
Światowy bestseller i zdobywca prestiżowych nagród dla najlepszych książek kulinarnych. Gorący trend kulinarny, który podbija magazyny kulinarne, prestiżowe restauracje rozpala serca wszystkich tych, których pasją jest gotowanie, a dzięki biblii fermentacji przybiera na sile.
Ponad 700 stron unikalnej, gromadzonej przez wiele lat, wiedzy o tym, jak ukisić dosłownie każdą jadalną roślinę. Sprawdzone przepisy z całego świata na niezwykle zdrową kombuchę (fermentowaną herbatę), pastę miso, natto (fermentowana soja bogata w witaminę K), jogurty, miody pitne, wino, piwo i przepyszne kiszone warzywa, owoce, orzechy, ryby i mięso.Jeśli nigdy nie próbowałeś kiszonych pomidorów lub kalarepy, teraz masz ku temu świetną okazję. Z Sandorem Katzem kiszenie staje się dziecinnie proste, a inspirujące przepisy i metody fermentacji rozbudzają apetyt na więcej.
Z tej opasłej księgi dowiesz się także, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia fermentowanej żywności, a także, jak wykorzystać proces fermentacji i pleśń do uzyskania energii i wspomagać tym środowisko naturalne. Dodatkowo, autor przystępnie wyjaśnia, jakich błędów podczas kiszenia unikać i przygotowuje adeptów sztuki fermentacji na wszelkie niespodzianki i trudności, które mogą napotkać, oraz radzi, jak można je naprawić w trakcie przygotowywania żywności. Zacznij siać ferment i poznaj wszystkie tajniki wieloletniej tradycji fermentacji!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: Neurotribes, 2017.
Przełomowa książka, która podważa tradycyjne postrzeganie autyzmu i ukazuje szersze spojrzenie oferujące zrozumienie i społeczną akceptację ludzi, którzy myślą inaczej Czym jest autyzm? Niepełnosprawnością towarzyszącą choremu przez całe życie czy naturalnie występującą w świecie formą perspektywy poznawczej przypominającą geniusz? Obie odpowiedzi są poprawne, choć nie do końca wyczerpują tę kwestię. Przyszłość naszego społeczeństwa zależy od jej zrozumienia. Steve Silberman, dziennikarz „Wire” odkrywa tajemniczą historię autyzmu oraz rzuca nowe światło na to, co słynni naukowcy usiłowali stłumić w zarodku, ukazując przy tym niezwykły potencjał osób dotkniętych autyzmem. Odwołując się do badań pionierów w dziedzinie autyzmu, jak i do przewrotnej konceptu różnorodności neurologicznej, teoria zaginionego plemienia głosi, autyzm, dysleksja czy ADHD nie są bynajmniej nieprawidłowościami. To po prostu efekt naturalnych wariacji w genomie człowieka. Książka, która zredefiniuje ludzkie zrozumienie historii, znaczenia, funkcji oraz wpływu różnorodności neurologicznej na świat człowieka.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
All copies are currently on loan: sygn. 61 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. 616 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 616 (1 egz.)
Book
In basket
(Leczenie Odżywianiem)
Groźne powikłania nierozpoznanego stanu zapalnego mogą powodować ciężkie choroby! Samodzielne zdiagnozowanie stanu zapalnego trawiącego organizm nie musi być trudne, a jego uleczenie jest jeszcze łatwiejsze. Z książką z serii "Leczenie odżywianiem": dowiesz się, jak rozpoznać i prawidłowo zlokalizować ostry i łagodny stan zapalny, zmienisz swoją dietę tak, by lepiej radzić sobie z dolegliwościami spowodowanymi chorobami autoimmunologicznymi, bez odwoływania się do sztuczek czy chwilowych mód, dobierzesz najlepszą suplementację ziołową pomocną przy cukrzycy, astmie czy refluksie, skutecznie zmniejszysz dolegliwości związane z chorobami wywoływanymi przez stany zapalne. Wypróbuj porady zawarte w książce i przestań zmagać się z powracającymi przeziębieniami, zespołem przewlekłego zmęczenia, chorobami autoimmunologicznymi, nasilonymi objawami alergii, zespołem jelita drażliwego, cukrzycą, łuszczycą, a nawet wrastającymi paznokciami.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 616 (1 egz.)
Book
In basket
Superżywność : jedzenie i medycyna przyszłości / David Wolfe ; [przełożył Bartosz Kotarski]. - [Wydanie 1]. - Białystok : Wydawnictwo Vivante, 2015. - 376 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: Superfoods : the food and medicine of the future, 2009.
Superżywność to prawdziwy pokarm przyszłości! Dawid Wolf, guru surowej diety i pomysłodawca super zdrowej czekolady w wersji raw, stworzył błyskotliwy przegląd pysznych i pożywnych produktów, które wzmacniają zdrowie i przedłużają życie. Nie tylko opisuje zawarte w nich mikroelementy, ale podaje też realne korzyści, jakie płyną z włączenia tego typu jedzenia do swojej diety. Autor wskazuje cenne źródła czystych protein, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów i innych elementów odżywczej układanki. W zestawieniu znalazły się superfoods, które mogą poprawić m.in. wzrok, sprawność seksualną, regulować poziom hormonów, wzmacniać odporność i pomagać pokonać zły nastrój. Niezwykle cenny jest też obszerny opis właściwości produktów pochodzenia pszczelego: miodu, pyłku kwiatowego, pierzgi i propolisu. Kolejne rozdziały wzbogacają zachęcające, niebanalne, przepisy na bezglutenowe potrawy z superżywnością (np. czekoladowe tortille), a także rady, dzięki którym każdy z łatwością przemyci te skarby natury do codziennych posiłków. To obowiązkowa lektura dla wszystkich zainteresowanych najzdrowszym jedzeniem
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wyp. 87 (Trawiasta)
All copies are currently on loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
Tytuł oryginału: Autism breakthrough : the groundbreaking method that has helped families all over the world.
Jako chłopiec, Raun Kaufman został zdiagnozowany przez ekspertów jako dziecko autystyczne, o IQ poniżej 30 i wymagające specjalistycznej opieki medycznej. Lata później, Raun ukończył studia z zakresu Etyki Biomedycznej na Uniwersytecie Browna, stał się znanym i cenionym ekspertem od zaburzeń ze spektrum autyzmu, a przede wszystkim najlepszym dowodem na to, że z autyzmu da się wyjść. Jak to możliwe? Dzięki programowi Son-Rise, rewolucyjnej metodzie stworzonej przez rodziców Kaufmana. Jego historia została opowiedziana w bestsellerowej książce "Przebudzenie naszego syna" i poruszającym filmie telewizyjnym "Son-Rise: a Miracle of Love". W niniejszej książce Raun, opierając się na swoim doświadczeniu, a także przypadkach rodzin, którym pomógł wyprowadzić dzieci z autyzmu, przedstawia zasady programu, który pomógł mu i tysiącom innych osób. W swojej poruszającej książce Kaufman wyjaśnia, jakie to uczucie być autystycznym dzieckiem i pokazuje, w jaki sposób rodzice dzieci ze spektrum zaburzeń autyzmu mogą na nowo rozbudzić nadzieję i pomóc swoim dzieciom zaadaptować się na nowo w świecie i funkcjonować jak większość społeczeństwa. "Autyzm – przełom w podejściu" to przede wszystkim zbiór praktycznych strategii, które można stosować od zaraz: czasami rodzice zauważą zmiany w zachowaniu ich dzieci w ciągu zaledwie jednego dnia od wprowadzenia nowej metody w podejściu. Znajdziesz w niej: Przełomowe informacje i zasady, dzięki którym każdy rodzic ma szansę dotrzeć do swojego zablokowanego dziecka i nawiązać z nim porozumienie, Wyjątkowe metody, oparte na bezpieczeństwie emocjonalnym, które pomagają stworzyć autystycznemu dziecku przestrzeń, w której może powoli otwierać się na innych i nawiązywać społeczne relacje, Sposoby pracy, które przystosowują autystyczne dzieci do przebywania wśród ludzi i tworzą grunt pod budowanie w nich pewności siebie, Proste strategie, dzięki którym zniwelowanie stresu, strachu i poczucia wyobcowania u zablokowanego dziecka staje się proste i dostępne dla rodziców, opiekunów i osób pracujących z osobami ze spektrum zaburzeń autyzmu. Przekonaj się, że z autyzmu można wyjść.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wyp. 87 (Trawiasta)
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
All copies are currently on loan: sygn. 616 (1 egz.)
Book
In basket
Na okładce: Ponad 75 przepisów.
Książka z serii Superfoods, czyli kompleksowe omówienie najbardziej odżywczych roślin na świecie! Tym razem przyglądamy się super ziarnom, do których zaliczamy: nasiona lnu, nasiona szałwii hiszpańskiej, nasiona konopi, komosę ryżową, amarantus. ` Te niepozorne ziarenka mogą zagwarantować naszemu organizmowi wszystkie składniki odżywcze, które bezpośrednio przekładają się na nasze zdrowie i energię, takie jak: białko, kwas foliowy, wapń, cynk, magnez, żelazo, fosfor, selen, miedź, mangan i tiamina. Wprowadzając je do naszej codziennej diety, wzbogacamy posiłki o bezcenne walory odżywcze i smakowe. Super ziarna pomagają: dbać o serce w walce z cukrzycą na schorzenia układu pokarmowego wspomagać organizm podczas walki z nowotworem łagodzić uderzenia gorąca podczas odchudzania ` Autorka odpowiada również na takie pytania, takie jak: Czy super nasiona są bezglutenowe? Czy osoby chore na cukrzycę powinny wprowadzić super nasiona do swojej diety? W jaki sposób należy mielić siemię lniane? Czy białe nasiona chia różnią się od czarnych pod względem wartości odżywczych? Czy nasiona konopi i marihuana to ta sama roślina? ` WYPRÓBUJ PONAD 75 PRZEPISÓW NA PRZEPYSZNE I OBŁĘDNIE ZDROWE DANIA I ROZSMAKUJ SIĘ W SUPER NASIONACH!
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again