Kuchnia słowiańska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Druki ulotne
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wyp. 26 (Błękitna)
(1)
Wyp. 47 (Powojowa)
(1)
Wyp. 59 (Korkowa)
(1)
Wyp. 82 (Agrestowa)
(1)
Autor
Lis Hanna
(2)
Lis Paweł
(2)
Miszczuk Katarzyna Berenika (1988- )
(1)
Młynarska Milena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Literatura amerykańska
(6755)
Literatura polska
(5452)
Kobieta
(4186)
Przyjaźń
(3264)
Rodzina
(3159)
Kuchnia słowiańska
(-)
Miłość
(3015)
Literatura angielska
(2970)
Powieść amerykańska
(2800)
Powieść obyczajowa
(2475)
Tajemnica
(2280)
Zwierzęta
(2172)
Śledztwo i dochodzenie
(2102)
Zabójstwo
(1680)
Relacje międzyludzkie
(1664)
Magia
(1635)
Dziewczęta
(1404)
Nastolatki
(1309)
Dzieci
(1289)
Podróże
(1283)
II wojna światowa (1939-1945)
(1257)
Polska
(1205)
Rodzeństwo
(1200)
Powieść sensacyjna
(1109)
Życie codzienne
(1101)
Uczucia
(1079)
Literatura dziecięca polska
(1043)
Historia Polski
(1016)
Pisarze polscy
(1007)
Powieść polska
(1003)
Kultura
(997)
Opracowanie literackie
(983)
Literatura dziecięca
(967)
Powieść angielska
(945)
Uczniowie
(895)
Historia
(878)
Żydzi
(856)
Filozofia
(831)
Fantastyka
(827)
Manga
(790)
Powieść przygodowa
(784)
Ludzie a zwierzęta
(782)
Chłopcy
(780)
Małżeństwo
(770)
Literatura francuska
(761)
Psychologia
(752)
Psy
(735)
Polityka
(717)
Trudne sytuacje życiowe
(714)
Sekrety rodzinne
(701)
Boże Narodzenie
(700)
Koty
(696)
Policjanci
(694)
Sztuka
(694)
Literatura
(690)
Osoby zaginione
(677)
Władcy
(649)
Kryminał
(645)
Relacja romantyczna
(642)
Literatura niemiecka
(599)
Wakacje
(599)
Biografia indywidualna
(597)
Prywatni detektywi
(593)
Język polski
(592)
Poezja polska
(577)
Socjologia
(571)
Romans historyczny
(563)
Biografia historyczna
(548)
Wybory życiowe
(543)
Mężczyzna
(532)
Arystokracja
(531)
Powieść historyczna
(527)
Literatura młodzieżowa polska
(525)
Nauka
(525)
Przestępczość zorganizowana
(521)
Uprowadzenie
(517)
Matki i córki
(503)
Dojrzewanie
(501)
Śmierć
(500)
Wojna
(496)
Dziennikarze
(483)
Język angielski
(483)
Poszukiwania zaginionych
(471)
Powieść psychologiczna
(462)
Społeczeństwo
(461)
Humor
(459)
Pisarze
(459)
Samotność
(456)
Stworzenia fantastyczne
(441)
Dziadkowie i wnuki
(439)
Literatura młodzieżowa
(430)
Spisek
(428)
Religia
(426)
Zakochanie
(423)
Dziecko
(419)
Turystyka
(418)
Literatura młodzieżowa angielska
(415)
Przyroda
(413)
Romans współczesny
(413)
Zemsta
(413)
Polacy za granicą
(407)
Gatunek
Kalendarze
(1)
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(1)
3 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
Druk ulotny
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej