246051
Book
In basket
Okupacja od kuchni : kobieca sztuka przetrwania/ Aleksandra Zaprutko-Janicka. - Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, 2024. - 315, [4] strona : ilustracje, faksymilia, fotografie ; 21 cm.
Prawdziwe oblicze okupacyjnej codzienności. Jak wyglądała polska kuchnia w ekstremalnie trudnym okresie okupacji? Jak polskie gospodynie radziły sobie pomimo niemieckich restrykcji? Co można było zrobić z żołędzi, a jak przyrządzić gołębie? Co uprawiano w podwórkowych i balkonowych miniogródkach w miastach? W jaki sposób działały liczne kawiarenki i przydomowe jadłodajnie? Jesienią 1939 roku miliony Polek musiały zmagać się z wieloma ograniczeniami wprowadzonymi przez Niemców, przede wszystkim z niedostatecznymi przydziałami żywności. Oficjalne racje dla ludności polskiej były wręcz głodowe i w kolejnych latach regularnie malały. Walka o wyżywienie stała się koniecznością. Sytuację ratował tzw. czarny rynek, czyli nielegalne dostawy żywności ze wsi do miast. [opis wydawcy].
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. 94(438).082 (1 egz.)
Wyp. 87 (Trawiasta)
All copies are currently on loan: sygn. 94(438).082 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 293-[300]. Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again