246048
Book
In basket
Pyszne chwasty / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Rozszerzone wydanie! - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 346, [6] stron : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Natura jest niesamowita. Karmi nas, odzywia i leczy. Nałogowo jadam pokrzwe, kurdybanek i inne chwasty - często będę sięgała po przepisy z tej wyjątkowej książki. Agnieszka Maciąg.
"Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z pokrzywy i stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!" Ewa Wachowicz "Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecze!" Maryla Musidłowska, dziennikarka Kuchnia+ i "Elle" Wyjątkowe propozycje smacznych dań z roślin, które nie zawsze lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków. Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je zjeść? Zasmakuj w zupie z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. A na deser zjedz tort z pokrzyw i wypij kawę z mniszka! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikami smakowitego dania!
Availability:
Wyp. 87 (Trawiasta)
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Notes:
General note
Na okładce podtytuł: 142 przepisy na dania z chwastów: sałatki, pasty i sosy, zupy, tarty i makarony, koktajle, słodkości, konfitury.
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronie [349].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again